Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Международна конференция „пчеларският сектор в Европа: Състояние и перспективи”, София, 15.ХІ.2013 г.

19.12.2013г.
+ А | - a

Международна конференция  „пчеларският сектор в Eвропа: състояние и перспективи ”, София, 15.ХІ.2013 г.

    На 15 ноември 2013 г. в зала София на Гранд хотел София под егидата на евродепутатката Мария Габриел – член на Комисията по земеделие на ЕС с участието на Комисарът по земеделие и по развитие на селските райони на ЕС г-н Дачиан Чолош (поднесъл и приветствие), както и на над 300 български пчелари, ръководители и бизнесмени представители на медиите. Беше поставена на разискване тревожната картина на състоянието на пчелите в ЕС и се посочиха перспективите за опазването на пчелите и за развитието на пчеларството. За това допринесоха и приветственото слово на г-жа Мария Габриел, както и видеообръщението на еврокомисарът по здравеопазването на ЕС г-н ТониоБорг.
    Изтъкнато беше значението на пчелите за околната среда и европейското селско стопанство и гибелното въздействие върху тях от пестициди-те, за което допринасят и порочните селскостопански практики и болести (колапс на пчелните семейства, азиатска нозематоза , вароатоза). Посочиха се действия за преодоляване на високата им смъртност. Решаващо  значение за бъдещето на пчелите и пчеларите се очаква да има реформата на общата селскостопанска политика и новите моменти в областта на здравеопазването на животните в ЕС.
     В оживената дискусия взеха участие изтъкнати пчелари и представители на бизнеса,а някои представиха поради липса на време мненията си в писмен вид. Изказване на Проф.д-р Янаки Караджов (представено на г-жа Габриел)
    1.Колапсът на пчелното семейство е основен здравен проблем за пчелите у нас.
    Наши изследвания показаха, че от посочените в литературата над 60
причини за тази болест по-голямата част представляват предразполагащи
фактори, друга част са съпътстващи болести и само две – Вароатозата И Азиатската нозематоза предизвикват Колапсът на пчелните семейства. Мерки за борба са пролетното и есенното третиране с разрешените в ЕС средства, като нашите предпочитания са за билковия препарат Екофил П с активно начало див пелин.
    2.Екофил П  може да се използва и в борбата срещу Мароканските скакалци, които през последните години унищожават растителността в южните райони на страната (неотдавна те достигнаха до Пирдоп ).  
След като поразят листната маса в Мароко, те се насочват към Тунис и прекосяват Средиземно море при о. Сицилия. Авиостанциите по южния му бряг засичат техните рояци с радарите си и напръскани от самолети с Екофил П или с друг разрешен препарат, те подлежат на унищожение над морето. Предложеният от нас метод може да предпази от инвазията не само нашата, но и редица други страни от Южна Европа. Сега борбата с мароканските скакалци се води с инсектициди и е предоставена на засегнатите общини. Те, обаче нямат нито средства, нито необходимите познания , при което пчелите масово се унищожават.
    3. Нормално във всяко пчелно семейство умират годишно няколкостотин хиляди пчели, които под името Апис тотале могат да намерят място не само в апитерапията на хора и животни, но и на самите пчели, особено на болестите, причинявани от микроорганизми. Това поставя въпроса за улавяне и събиране на подмора като ценна суровина  не само с профилактична, но и с терапевтична стойност.                    
    4. Да увеличим производството на прополис (той също е търсен износен артикул,). Да проучим какви източници на прополис има в обсега на нашите пчели за да получаваме монофлорен продукт, терапевтичната стойност на който е различна и зависи от растението-донор. Изгодно е да произвеждаме прополис на прах (той струва до 100 лв. за килограм, докато останалият го изупуват по 30-35 лв.).
    5. Да разнообразим асортимента на меда чрез комбинации със сухи фрукти и зеленчуци, както и с ядки с определена терапевтична активност към към отделни болести. Имам разработени десетки рецепти, който  съм готов да предоставя на заинтересованите, а предстои и да ги публикувам във в. Пчела и кошер.
    6. Да прилагаме постиженията на известния пчелар Якофов от Пловдив в получаването на монофлорен прашец, цената на който е по-висока.
    7. Да усвоим производството на търтеево млечице, което е ценен имуномодулатор за подрастващи и възрастни хора.
    8. Да привлечем младежи, като популяризираме пчеларството и използваме личния пример. Това е част от програмата на електронния вестник Апимедика – Апикултура и сайта по пчеларство. Нека те бъдат нашия новогодишен подарък за българските пчелари!
    9. Да произвеждаме екологично чисти пчелни продукти.
    10. Да подготвим пчелари сред имигрантите (за 2012 г. са получили българско гражданство над 15 000 македонци, сърби и албанци с българско потекло).
    11. Да обучим оставащите в България бежанци, като им  създадем поминък. По моя заявка професията „пчелар” и „апитерапевт” фигурира в Кадастъра на професиите в МТСП.