Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Добре дошли в нашия вестник, любители на пчелите и хората!

19.12.2013г.
+ А | - a

Добре дошли в нашия вестник, любители на пчелите и хората! 


    Пчелите са синоним на трудолюбие (като изключим майката и търтеите, останалите са работнички), изключителна работоспособност (те не спят), пестеливост (запасяват се с мед, прашец, прополис), сплотеност
(живеят в семейства – необвързани няма!), жертвоготовност (ужилването на врага е равно на смърт), единство (строг матриархат) – все качества, които имахме, но загубихме и трябва да си възвърнем.
    Пчелните продукти са синоним на природосъобразно хранене и алтернативна медицина, а културата – на образование, просвета, възпитание и любов към науката. Целта ни е да свържем пчелите и техните продукти с така недостигащата ни култура. От което произлиза името на вестника.
    Пчелите, наред с мравките, са единствените социални насекоми – живеят в съобщества при строго съблюдаване на ред и законност. В жилището им царят мир и любов, пълна стерилност (осигурява я прополиса), съвършена организация на труда (без синдикати). Те живеят в кошера на тъмно (въпросът за енергийните им нужди е решен) и отглеждат потомството си при 35 градуса, които поддържат сами. Те не дефекират в жилището си и могат да преживеят зимата без да излизат навън няколко месеца – проблем, все още не решен при междупланетните полети.
    Пчелите опрашват у нас 83 вида растения, без което добивите ще бъдат с  30-50% по ниски. Тази им дейност се заплаща навсякъде (в САЩ за всеки кошер по 125 долара), само у нас е безплатна.
     Всяка пчела (а те в един кошер са 80 000) произвежда през живота си 2 лъжички мед – една за тях, една за нас.При 540 000 пчелни семейства
това прави 10 000 т годишно.
    За всички благини, които ни предоставят, ние им се отплащаме с грижи, но така сме ги занемарили, че те измират масово, заедно с което намаляват и пчеларите. А измрат ли пчелите, ще измрем и ние, както твърди Айнщайн. Наша важна задача е с този вестник да просветим пчелари и непчелари, като ги обединим в борбата срещу смъртността по пчелите, за европейски дотации за пчеларите, за природосъобразен живот, защото те са най-същесвената брънка от нашата връзка с природата!
    На пчелите са непознати завистта и злобата, няма стремеж към власт и забогатяване, при тях екологичните проблеми са решени и криза няма.
Затова  тях трябва да поставим на върха на биологичната пирамида като
същества, по-висши от човека.
    Животът на пчелите буди учудване (и завист) не само у социолозите, за това те ни приканват да го изучаваме. Това е друга важна задача пред нашия вестник. Ние сме зависими от пчелите, а не те от нас. Затова в раз-
лични страни има изградени общества „Пчелите и ние”, а у нас съществува фондация „За хората и пчелите”, дарител на която е г-жа Бориславова.
                    оОо                
    Вестник "Апимедика-Апикултура"  ще излиза два пъти месечно и ще помества материали, интересуващи не само пчелари (а те са 120 000), а и всички любознателни любопитковци у нас и по света, особено младите. Той е част от електронния ни сайт, посветен на пчелите, който е международен. Наши начинания са курсовете за студенти по Проект „Студентски практики”, подготвящи редактори по екология и пчеларство и преводачи, изучаващи изкуството на превода и оформянето на субтитрите в преводните филми и тв предавания. Успешно завършилите курсовете ни ще могат да работят по оформянето на вестника (участват в редколегията).Курсовете продължават и през следващата година, а ние ще привличаме млади сътрудници и занапред. Готови сме да обучаваме професионално в курсове за пчелари по програма на Министерството на труда и социалната политика българи, получилите българско гражданство македонци, сърби и албанци, както и бежанците, решили да останат в България. Ще проведем и курс за обучение на младите, а и не съвсем младите пчелари по биология и болести по пчелите, по съвременни методи за получаване и маркетинг на пчелни продукти и апитерапия, за който разчитаме на помощта на евро-депутатката г-жа Мария Габриел и вниманието на ЕС.   
    Освен пчеларските проблеми    имаме амбицията да информираме нашите читатели за начините на природосъобразен живот и хранене, дълголетието с помощта на пчелни продукти  и апитерапията на болестите по хората, животните и пчелите, включително и на някои нелечими социалнозначими болести:  рак, диабет, хипертония, туберкулоза, лаймска болест,бруцелоза и др. Нашите изследвания, провеждани в продължение на над 30 г. показаха, че в основата на тези болести стоят хронични вирусни инфекции, филтруеми форми на борелии, спирохети и бактерии, както и Л-форми на някои микроорганизми. Опитите ни за лечение на някои от тях, проведени върху кучета, показаха лечебния ефект на прополиса. Кожните форми на тези болести сме обработвали със спиртни и безалкохолни екстракти, а за санирането на вътрешните органи прилагахме фонотерапия по метод, използван много години от известната апитерапевтка д-р Пучинкова.Този метод е прилаган с успех многократно и е обект на нейната дисертация. Повечето от тези болести са актуални и във ветеринарната медицина. Това поставя въпроса за нарастването на производството на прополис предимно по начини, при които се получава прахообразен продукт. По подобие на меда и прашеца е необходимо да се разработят методи за получаването на монофлорен прополис, както и да се прецизира лечебният ефект в зависимост от това от кои видове дървета е получен той.
Известният лечител Атанас Цонков, собственик на в-к „Лечител” и на над 30 аптеки в страната много години лекува с успех въпросните „нелечими”
болести с помощта на вносни билки. Негови услуги ползват и много неизлекувани болни от чужбина.
    В много страни с успех се използва лечебният ефект на кошерния въздух, който е богат на летливи фракции от всички пчелни продукти.Ние също сме го прилагали с успех при рак на белите дробове, астма и хроничен бронхит. В Русия има в големине градове Медицински центрове „АПИ” за клинична апитерапия на белодробни болести, алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания, игромания, разсеяна склероза, паркинсони-зъм, инсулт, варикоза и др., както и кабинети по козметика.
    В Япония кошерният въздух се продава. Вдишват го болни от астма, рак на белите дробове, хроничен бронхит, туберкулоза. Наш екип разработва технология и маркетинг за такова производство и търси сътрудници,
инвеститори и дарители за развиването на този бизнес.
    Имаме проекти за създаването на Кабинети по апитерапия в отделни болници и поликлиники. Терапията с пчелни продукти и кошерен въздух е подходяща за хроници и желана от пенсионерите поради липсата на токсичност и ниските им цени.
    Проектът „Студентски практики” на М-вото на образованието и науката дава чудесни възможности за обучението на студенти-медици, ветеринари, фармацевти и неспециалисти с родители, баби и дядовци, както и близки, които се нуждаят от такъв вид лечение. Ние сме готови да ги подготвим.
    Интересът към научна дейност сред младите специалисти се възвръща. Имаме готовност да осъществим научно ръководство, както и да привлечем студенти и млади специалисти за участие в бизнес-проекти.
                                             оОо
    Пчелите са социални насекоми и живеят на семейства в матриархат. Майката упражнява властта си, като излъчва ендорфини, с което информира цялото 80-хилядно кралско войнство, че е налице и че действа. Няма ли сигнали от майката, че е жива, пчелите си създават нова.
Тя е стопанката на кошера, пчелите я хранят с пчелно млечице и не й е нужно да излиза навън. Излита само през пролетта, за да срещне любовта в лицето на  някой дебел търтей и да оправдае грижите за нея, като снася 1200 -1500 яйца в денонощие само в добре почистени и байцвани с прополис килийки. Майката живее 7 години, но се използва само една.
    Работничките живеят 45 дни при страхотно разпределение на труда: в началото са чистачки, след това – кърмачки (отделят пчелно млечице от слюнчените си жлези), укрепне ли въоръжението им – жилото, стават стражи и  допускат в кошера си само пчели от собственото им семейство (раз-познават ги по миризмата).Едва след три седмици биват „повишавани” в
 летящи пчели и започват да събират нектар, полен (пчелен прашец) и смола от дърветата, от която правят прополис .
    Търтеите имат само една функция – да оплодят майката, което те правят по виртуозен начин -  докато летят. При това половият им орган се откъсва и те умират от кръвоизлив – най-скъпо платената любов!
    Всяка пчела произвежда 2 лъжички мед – една за тях, една за нас.
Да правят мед не е най-важната им функция, а нещо друго: те опрашват 87 вида растения, с което повишават добивите с над 30%.
    Всички насекоми, в това число и пчелите, имат изключително обонание, което им позволява да разкриват наркотици, пестициди, тежки метали, радионуклиди и всякакви отрови. Те са добри охранители.
    В замяна на всичките ползи нашата отплата е грижата на пчеларя, а за него трябва да се грижи държавата. В днешно време пчеларството поради липсата на грижи запада – в миналото имахме 800 000 пчелни семейства, а сега са 530 000, заедно с което намаляват и пчеларите – за тях няма дотации. В България има капацитет за отглеждането на 1 000 000 пчелни семейства. Ще го доживеем ли? Продължат ли да се топят пчеларите и да намаляват пчелите, с опрашването на растенията ще трябва да се заемем ние, или да го поверим на бежанците.
    Този планета е на насекомите – те са най-многобройни. Затова наро-ди, които ядат насекоми (виетнамци, тайландци, японци и др.) никога
няма да останат гладни! Някои са го превърнали на гурме, а и в София има ресторант, в който можете да опитате това удоволствие. Най-вкусни са хлебарките (имат най-голямо мастно тяло), но и пчелите си ги бива! Когато те започнаха масово да измират аз се провикнах:„Не ги хвърляйте, яжте ги!”!Така правят руснаци и много други народи: приготвят, чай, каша, а стават и за деликатеси – напр. хемендекс, а само от коремчетата – дори крем брюле. В моя екип такива своеволия не се допускат, защото от тях правим лекарства за хора, за животни и дори за пчели!
                    оОо.
                
    Вестникът няма да се ограничава само с рубрики за пчелари и апитерапевти, а ще дискутира широк кръг въпроси от екологията, природосъобразният начин на живот, стареенето (или как да не стареем толкова бързо), дълголетието, алтернативната медицина с билки, аеротерапия, хидротерапия, СПА, кинезитерапия, спорт, както и всички научни и културни прояви които ни правят по-човеци и по-добри.
    В редколегията включваме депутати, студенти, които подготвяме като редактори и преводачи  по проекта „Студентски практики”, защото както сайта по пчеларство, който разкриваме, вестникът ще бъде между-народен. Няма да лишим нашите читатели  и от забавно четиво: хумор, дискусии, домашни любимци, медена кулинария, викторини, безплатни реклами и др.