Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Астрологията прогнозира


Дата: 28.05.2013
+ А | - a

                                     Астрологията прогнозира
Древните българи са имали несъмнени постижения не само в астрономията,за което сочи Българският календар,взаимстван от китайците,но и в астрологията.
Българските гадателни книги "Месецослов", "Лунник", "Гръмник" и др. изобилстват от данни и наблюдения как природните катаклизми и климатичните промени прогнозират бъдещето.Още преди покръстването съществували книги, наречени "Коледници",преписи от които се пазят в Народната библиотека„Св.св.Кирил и Методий”.В тях е посочено каква ще бъде годината и ще има ли мед в зависимост от това какъв ден от седмицата се пада Коледа.Ако Коледа се случи в понеделник,зимата ще бъде люта,пролетта и лятото- влажни, дъждовете- изобилни,жетвата ще е богата,а есента-суха.Медът ще намалее, гроздоберът ще е слаб,но плодовете ще са много.Ако тази прогноза излезе вярна,чака ни още една неблагоприятна година за пчеларството.Но ние не трябва да свързваме родното пчеларство само с добивите на мед.Пчелите осигуляват чрез опрашването видовото разнообразие и високите добиви от растениевъдството,както и разнообразната палитра на останалите пчелни продукти:пчелен прашец,пчелен восък,пчелно млечице,пчелен клей,търтеево млечице и др.При люта зима подморът е голям,но той вече не е ненужен,защото е база за тъканни препарати от пчели,съдържащи ценни биологично активни вещества с приложение в диетиката и в медицината.Трябва само неколкократно през зимата да го съберем и да го съхраним в мразилник,за да не плесеняса.
         При влажни пролет и лято ще имаме изобилие от цъфтящи растения,а оттам и на пчелен прашец.Трябва само по- често да залагаме прашецо-уловителитеи по- често да ги изпразваме,за да получим монофлорен прашец, който е двойно по- скъп от смесения.Националният браншови пчеларски съюз предлага нова конструкция кошер с външен прашецо-уловител и дънен сектор за улавяне на умрелите пчели.Подробности за този нов тип кошер ще намерите в Пчеларски вестник.
     Значението на цветния прашец за пчелното семейство е огромно – той е белтъчната храна на пчелите и е източник на мазнини,витамини и минерални вещества.Без прашец отглеждането на личинките е забавено,продукцията на пчелно млечице ограничена,а пчелен восък въобще не се произвежда.Прашецът е източник на енергия за пчелите,без него те се изтощават преждевременно и умират бързо.По-слабо функционират хипофарингеалните слюнчени жлези. Мастното тяло,в което пчелите натрупват белтъчини и мазнини през есента, също остава недоразвито,а без него отглеждането на пилото в края на зимата е невъзможно.Прашецът е профилактично средство срещу гнилцовите болести, нозематозата,вароатозата и др. Основното количество прашец,събиран цяло лято в кошера се изразходва през пролетта за храна на на пилото,за което са необходими 20-30 кг ферментирал и консервиран пчелен прашец (пирга). Млечната киселина и глюкозооктсидазата (от секрета наслюнчените жлези на пчелите) определят антимикробната активност на прашеца.Консервиращ ефект имат и добавеният мед и пчелен клей.
         Изобилните дъждове не само отмиват нектара от цветовете,но и навлажняват силно цветния прашец,който лесно плесенясва.За съхраняването му е необходимо незабавното му подсушаване в сушилня (не на слънце!) до не повече от 10- 12 % влажност при температура 40-45° C, или чрез облъчване синфрачервени лъчи,които проникват равномерно в целия пласт,без да обгарят повърхностния пласт.След обеззаразяване чрез обгазяване с въглероден диоксидтой се съхранява във вакуумирани полиетиленови торби в хладилна камера.Смесен с пчелен мед или вусловията на млечнокисела ферментация, предзвикана от закваски с лактобацили,той може да се съхранява и при стайна температура.
         Прашецът е най- активен през първите 3 месеца след консервирането му. След 6 м.активността му намалява наполовина,а след 1 г. не е годен за лечебно- профилактична дейност.
         Изобилието от плодове,каквото предвижда за 2008 г. Коледника на пророк Ездра,увеличава притока на нектар,но е и причина за силното намножаване на осите,някои от които са неприятели на медоносните пчели.
         При достатъчен приток в кошера на нектар и прашец се започва и усилено отделяне на восък,а ивнесеният пчелен клей е достатъчен за запълване на дупчиците на платнените и липластмасовите прополисови уловители.
         При малкото мед,което прогнозира астрологията през новата година            ще имаме време да обърнем внимание на апиларгтила,единпродукт с много висока биологична активност,който се добива от търтеевото пилонай- лесно чрез изрязване и пресоване на „далаците”( надградени участъци извън пределите на пчелна пита в които най- често се развива търтеевото пило) или с помощта на строителната рамка.
         Както се вижда,място за униние няма!
          
                                                                                         Проф. д-р Янаки Караджов