Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Човекът – напаст или спасение


Дата: 19.09.2014
+ А | - a

Ч О В Е К Ъ Т  -  НАПАСТ ИЛИ СПАСЕНИЕ ЗА ДИВИТЕ ЖИВОТНИ
Проф.д-р ЯНАКИ  КАРАДЖОВ – КОЛЕЖ ПО АПИТЕРАПИЯ И ЗООПОЛИЦИЯ

    На Международна конференция в Лондон с участието на принц Чарлс и синът му бяха изнесени ужасяващи данни относно войната на екологично настроеното човечество с пиратите по резерватите на Африка.
Отчетено бе, че ние, еколозите, губим окончателно ежедневната битка с бракониерите. Слоновете са драстично намалели, на всеки 11 часа те убиват по един носорог заради рогът му, който се търси на международния черен пазар като мощен афродизиак, а в действителност въобще не притежава такива качества , защото е съставен от видоизменени косми! За последните 10 г. тигрите по света са намалели десетократно: те се търсят заради кожата, тигровата мас и определени малки кости, обект на шамански интереси.
    Принц Чарлз е заявил:”Сега са застрашени не само резерватите и техните обитатели, но и икономическата и политическата стабилност на много райони в света”.
    В знак на протест срещу  бракониерските набези Франция е изгорила в подножието на Айфеловата кула 3 тона слонова кост.Възмутена е не само европейската ветеринарна общност, но и световната общественост.
    През януари 2012 г. на работна среща на националните координатори по болести по дивеча на  междуправителствената Световна организация за здравеопазване на животните в Правец беше създаден Международен  център за контрол на болестите по дивите животни. Предимство за изграждане на центъра у нас са диагностичната готовност на националната ни ветеринарномедицинста служба и дългогодишните традиции в лова, стопанисването и опазването на дивеча. Очаквам, че и нашият Център е изпратил представител на Лондонската международна конференция и ще вземе отношение към повдигнатия въпрос. Ние, преподавателите и студентите в Колежа по екополиция споделяме възмущението на принц Чарлз, синът му и международната общественост от бракониерските прояви в резерватите за едри животни, които не са чужди и у нас.