Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Народопсихология българска


Дата: 19.09.2014
+ А | - a


         Н А Р О Д О П С И Х О Л О Г И Я   Б Ъ Л Г А Р С К А
         Проф.д-р ЯНАКИ  КАРАДЖОВ - еколог и апитерапевт

                                  Защо българите
                            отказват да порастнат?

    Българският народ изплува от случайността, наречена от русофилите освободителна (12-та по ред) руско-турска война, одарен с най-благородни идеали: храброст, чест, достойнство и самоотверженост. Веднага след войната, обаче, от мътилката изплува тарикатщината, подлизурството, неблагодарността и мошеничествата. Изплуваха и впилите се в народната снага тесни социалисти, които искаха да завлекат народа ни в блатото на комунизма, глада, алчността и оскотяването(Илия Бежков), качества, които благодарение на социалистите-комунисти-никаквисти притежаваме до днес.
    ДОКОГА?
    Къде е СТАМБОЛОВ, най-младият апостол, застанал начело на строителите на България, очернян, оплюван, омаскаряван от тълпата, който беше колосът, опълчил се с величавата идея да постигне „споразу-мение със султана за една българска уния, на която на България се отреждат екзархийските граници”, а не тези след Берлинският конгрес.
Бешков отбелязва, че за никой друг българин на Запад не е писано толкова обилно и често, с толкова изблици на възторзи пред самородния гений на българина. Няма го - посекоха го тунеядци, измамници, червени кхмери!
    Много са перипетийте пред откровените, благородните и почтени българи, измамени от георгидимитровци и василколаровци, тласнали честните родолюбци (но предимно земеделци!) в септемврийския метеж, наречен гръмко от комунистите Първото в света антифашистко възстание.
То бе потопено в кръв, но земеделска, не комунистическа, а подстрекате-лите му се изсулиха като мокра връв в Сърбия.
    Последвалият атентат в черквата „Св. Крал” наред с генералитета за малко не отнесе в небитието и най-обичаният и народен български цар Борис ІІІ.Тесните социалисти обявиха като всенародно и партийно дело терористичният акт, отнел живота на стотици и наранил хиляди, без някой да е подкрепил тяхното пъклено дело, което няма как да бъде партийно начинание, тъй като комунистите са по това време извън закона!
    Забранил и поради това партийте, Царят осигури най-успешните 20 години от съществуването на България, когато при максимална сигурност и охолен живот ние бяхме първи в Европа по производителност, по износ и по развитие.За да се случи това чудо, достатъчно беше да се озаптят комунистите!
    Пред нас е творчеството на патрона на българската литература Йордан Йовков, темите в трорчеството на който са далеч от страха и бедността, а за прекъснатата връзка с прамайката-природа, копнеж на селянина по родното село, за всичко, отчуждаващо хората от земята.На насилието той противопостави труда, доверието между хората и вярата в изначалната доброта на българина – от Сали Яшар до Сарандовица и от Албена до Боряна. Йовков въздигна хубостта на българката в езически култ като драматург, като стопи ожесточението, привнесето от комунистите в бита ни, с прошката!
    Друг велик народопсихолог – Иван Хаджийски – изтъкна колко е работлив и талантлив българина, колко милее за земята и за родната природа и колко Господ е бил прав, като ни е дарил с най-прекрасната околна среда, с най-плодородната почва (у нас са обособени 360 почвени полета, кое от кое по-плодородни, докато в Р.Македония те са 6!
    Следващият български Сократ е професорът по графика Илия Бешков, велик художник, сравняван с Гойя и бъркан с Паскен.Имах привилегията да го познавам лично, защото той живя над 20 години на ул. Янтра срещу нас. Той беше блестящ карикатурист, музикант на народни инструменти, певец на народни песни, оратор, публицист и педагог.
    Неспокоен по дух като всеки талантлив трорец, той беше недолюбван от комунистите, които убиха брат му след като взеха властта  в1944 г. без съд и присъда, защото бил министър, а фамилията му била земеделска! Този духовно възвисен свободен човек след преврата на 9-и септември примираше от страх и престана да рисува съвсем.
    - Защо не рисуваш, Илия, защо не пишеш? – пита го поетесата ДОРА ГАБЕ. Народът те обича, правителството ти вярва...
    -  Чакам да видя аз вярвам ли му! А народът е твърде велик, за да заиграе по своя свирка със свои нозе.
    Академик ЕМИЛИЯН СТАНЕВ бил там и казал:
    -  Добре, че не е започнал да пише, иначе за нас хляб няма да има!
    Той даваше интервюта, изнасяше лекции, организираше изложби, обгрижваше народната музика и ансамбъла на Филип Кутев, само ...не
рисуваше и не публикуваше карикатури! И това продължи 12-13 години. Той не се примири с тоталитаризма и задушаването на собствената му творческа свобода!
    - Всеки плач трябва да се чуе! Останал несподелен, той се превръща в омраза!...Аз плача, душата ми няма покой, прощавам се със света – изповядал се Бешков на приятеля си проф. Арсени Лечев.
    И ТОЙ УМРЯ НА 56 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!

    Най-после дойде свободата! Повярвахме, че иде благоденствието! Като във вица: „Ей го комунизма на хоризонта! Но когато проверили в речника що е хоризонт, прочели:Хоризонт е крива затворена линия, която
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПРИБЛИЖАВАШ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ ОТДАЛЕЧАВА!”
    „Свободата” ни лиши от цел, от желание за борба, от устрем към благородното и красивото! Защото бяхме измамени от същите тези пладнешки разбойници, учредили бойни групи-убийци, изпратили на ешафота своя най-възторжен поет Никола Вапцаров без да е техен привърженик, оставили да бъде разстрелян заблуденият, но талантлив Гео Милев (майката на който комунистката Леда Милева беше овъздезмена с ред благини: министър, генерален директор на телевизията и какво ли не, но и тя не прописа в полза на убийците на сина й, а остана в паметта ни като авторка на „Зайченцето бяло, цял де ни играло...Мълча до гроб като комунистка пред разстрел, но не им служи и не написа нито ред за Партията любима, която „права е дори когато греши”!
    Къде остана този честен и трудолюбив народ, който се втурна като луд преди девети да членува в БКП, която набра ЕДИН МИЛИОН членове, а същите тези членове няколко години по-късно се чудеха къде да скрият и как да унищожат червените си книжки с великите три букви! Ето кой направи народа ни продажен, нечестен, сбор от ласкатели и подлизурков-ци, които са готови да поседят в затвора, защото там „се става човек”, само да не работят, а камо ли да творят.
     Ние през това време пеехме „Комунизмът си отива, спете спокойно деца!”, а той 30 години след това не си е отишъл и въобще няма намерение да си отива! Ние скачахме и викахме „Кой не скача е червен!” и поднесохме властта на Говорещият с теменужките на тепсия, а той продаде Кремиковци за 1 лев, приватизира (срещу добра комисионна!) стотици фабрики и АПК и купи гр. Доспат заедно с околностите, а ние пеехме като ахмаци „Последен валс” и танцувахме ли, танцувахме. А те зад гърба ни се обогатяваха, както беше наредила Партията Мила. И не само те, а и верният съюзник ДПС, чийто заслужил лидер живее в сарай и е милиардер! По-дребните като Бисеров си купиха по 1-2 къщи до парк (той до Парка на военната академия, но явно това не му е стигнало, защото го свалиха от поста зам. председател на Парламента и го разследват като крупен укривател на данъци.
    В 1972 г. Хрушчов беше разпратил секретно циркулярно писмо до ръководствата на соцстраните, в което беше написано:”Експериментът с комунизма не успя, затова запазете на всяка цена Нора Ананиева (тогава чиновничка в общината) и Захари Захариев (тогава сътрудник в АОНСО) и превърнете политическата власт в икономическа.”
    Нора Ананиева стана шеф на парламента и собственик на веригата „Фантастико”, а Захари Захариев „приватизира” сградата на Българо-съветската дружба на бул. Евлоги Георгиев и стана ректор на Славянския
Университет, нищо, че славяните са отдавна претопен народ.Когато започнаха проверки относно произхода на имотите им, той зачезна в Англия, а тъстът му ми каза: „Отиде да учи английски.”
    Стратегът живя в Драгалевци в „жилище” от 500 кв.м., Софиянски си купи „Чесна”, Р.Овч. цапна милиарди от комисионни, и така нататък и така нататък. Първо смениха името на партията, после от лява я префасонираха на дясна, и накрая взеха властта без да са спечелили изборите! И започнаха отново да управляват!
    Културологът ДРАГО СИМЕОНОВ, от 13 г. най-популярният водещ в радиоефира, каза в едно интервю:
-    В телевизията се назначават манекенки и певици, защото очите възприемат много по-бързо от ушите, а те са и красиви!
-    Смяташ ли, че България е държава на Златките?
-    По-скоро сме държава на батките! Много върви батковщината. Бат Боби, бат Сали...Дори бай Ганьо е бате. Батковщината е опасна, защото не ти позволява да порастнеш!
-    ...Дие като общество сме заклещени в този преход в една междинна позиция. От една стррана не сме истински зрели, за да можем да кажем”преживяхме стария строй” и затова непрекъснато кве в преход – някакув пубертет. От друга страна непрекъснато споменаваме Тато. Явно търсим бащината фигура –
         Когато ни дърпаха ушите, но имаше топла вечеря. За това търсим някой да ни е батко. И той да е като нас, ама малко повече да знае триковете, да е хитрец.
        Ние много искаме да има някой, който да ни води, да има план. А всъщност всичко е една поредица от гпешки.
-    Пак опираме до шмекерията.
-    Тя е голям наш недостатък – ние сме природни шмекери открай време. Това ни прави силни индивидуалисти. Затова успяваме индивидуално, а ни няма в екип.В момента политиците са общият ни враг, защото тона ни обединява. Те не са ни общ враг, а наш екстракт. Можем да бъдем силна общност или когато узреем, или когато имаме общ враг.
         ...Ние сме царе на компромиса, затова векове сме били заробени, много дълго бяхме сателит на СССР, а сега на САЩ. Трябва да сме по-независими!               
    Отново начело на институциите са никакъвци, едни проституирали в затвора като баба Цола, други сменяли мъжките кревати като момето от Кюстендил, трети пили, яли и се веселили и станали министри като другия Румен, а един (само един излязъл честен!) извикал: „Ега ти държавата, щом аз съм й вицепремиер!”
    ЕГА ТИ НАРОДА! Търпелив народ, брей!

    ...И днес в Парламента тази с креватите ни баламосва, че не се нуждаем от референдум. Сбъркан ни е чипът, както откри това СВ, или както Стратега от Мировяне го нарече Симеон три!
    Но гражданите искат да бъдат питани! Обаче вместо волята им да се зачете и всичко да се превърне в безкраен празник (защото това е желанието на 60% от тях), те са обвинени от БСП в безмислено упорство.
Явно още не са порастнали за такива решения.
    А АКО СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ВЕЧЕ СА ПОРАСТНАЛИ? Къде отивате вие, господа? КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА?