Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Нов билков препарат за пчели


Дата: 19.09.2014
+ А | - a

НОВ БИЛКОВ ПРЕПАРАТ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕКУВАНЕ НА ВАРОАТОЗАТА
Проф.д-р ЯНАКИ  КАРАДЖОВ


    След като открихме преди 3 години, че болестта КОЛАПС НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА се причинява от акара на вароатозата и азиатската нозема, посочихме и средството за борба – билковия препарат ЕКОФИЛ Р. Тези от пчеларите, които проведоха с него пролетно и есенно третиране, спасиха пчелите си и получиха от кошер по 45 кг мед.
    Препаратът ЕКОФИЛ Р  се произвеждаше във фабриката за лекарства в Троян. Неизвестно  по какви причини някои партиди от препарата се оказаха неефективни и това преддизвика спирането на производството му. Това наложи да потърсим нова билкова комбинация за борба с акара и ноземите. Такава се оказа комбинацията от билките БАБИНИ ЗЪБИ и ЗДРАВЕЦ, произвеждани от фирма, специализирала се в производството на премикс за пчели-стимулатор за пчелни семейства от БАБИНИ ЗЪБИ (Tribulus Terestris) и антиоксиданта GERANIUM – сух екстракт от корените на ЗДРАВЕЦ (Geranium sanguineum) – хранителна добавка за хора с имуностимулиращи и антиоксидантни свойства.
    По една капсула от двата препарата се прибавят към 2 л захарен сироп, и се прилагат както е указано на опаковката.
        Опитите ни за антиакарна активност, проведени върху пчелни семейства в с. Казичане, Софийско, показаха. че в много силни и бурно размножаващи се семейства, каквито са новоинвазираните пчели, интензитетът на инвазия не е висок, но средно от кошер третирането предизвиква смъртта на 40 акара. Опитите за въздействието върху ноземите продължават.
        Както посочихме в предишни наши статии, подобен ефект върху Колапса на пчелните семейства, както и върху интоксикираните пчели, напръскани с неоникотиновите пестициди в Добруджа, получихме и от прилагането на натуралния продукт за пчели на билкова основа, съдържащ ефективни микроорганизми ЕМ (немският препарат  Bio Apis), който сме готови да предоставим на желаещите. Той съдържа няколко групи полезни микроорганизми, най-активни от които са 16 щама млечнокисели бактерии
    (Lditobac. Bulgaricus и др.). Напръсква се мястото за кацане на пчелите, както и тревните площи непосредствено около кошерите с воден разтвор на препарата. Пчелите навлажняват крачетата си преди да влязат в кошера и по този начин го внасят вътре. Прелката се подменя всяка седмица, като свалената се почиства добре. Разтвор от препарата, пулверизиран върху пчелите, замества употребата на пушалка – те започват жадно да пият разтвора и не обръщат никакво внимание на работещия в плодника пчелар. Патогенните микроорганизми и паразити биват силно подтискани и изтласкани от ефективните микроорганиз-ми, чиито ефект продължава с месеци, тъй като те се размножават вътре в кошера! Препаратът повишава силата и производителността на пчелните семейства, както и имунитета им. Водният разтвор на културата от ефективни микроорганизми може да се налее и в хранилките или с него да се напръскат питите, като при първото третиране концентрацията трябва да е по-висока, но с всяко следващо напръскване тя намалява, докато целият кошер и обитаващите го пчели не се заселят с ЕМ и бурното развитие на пчелното семейство не създаде угрозата от роене! Всъщност роенето е нормален процес за размножава-не на пчелите и пчеларите не трябва да го разглеждат като пречка в производи-телността на пчелни продукти.
        Санирането на терена около кошерите, което трайно осъществяват ЕМ, играе важна роля при ликвидирането на патогенните за пчелите чревни инфекти (салмонели, колибактерии, хафнии, протеусни бактерии, ноземи), както и на акарите и др. вредители (кърлежи, молци и др. а вероятно и полските мишки и полевки, които нападат слабите семейства. Австрийските пчелари лекуват с ЕМ америкатския гнилец, а това ни подзсказва, че можем да очакваме оздравителен процес и при аспергилозата, каменното пило и др.
        При липса на добре организиран водопой пчелите посещават външните тоалентни, при което донасят в кошера чревни бактерии, плесени и паразити. Ако семейството е силно настъпващата инфекция с тях остава незабележима без лаболаторни проби, но се замърсяват меда, пчелния прашец и пчелния восък Не случайно прашецът ако не се загрее и подсуши веднага след изваждането му от прашецоуловителите толкова бързо плесенясва!
        Цената за третирането на един кошер не надвишава  80 стотинки, а при всяко следващо третиране (не след ден, а след седмица, като интервалът периодично нараства, а силни семейства не се нуждаят от наша намеса) стотинките намаляват. Отглежданите в съседство с кошерите зеленчуци и др. растения също се повлияват благоприятно от ЕМ. Крайно време е пчеларите да престанат да дразнят пчелите с прехвалените опушващи средства, към които вредителите отдавна са привикнали. Това, че са били активни и съответно разрешени от ЕС преди години не ги прави полезни сега!
        Мой екип внедрява ЕМ в санирането на Зоопарк София, заедно с което изчезват и неприятните миризми, а това оказва успокояващо влияние на дивите животни и превръща летните посещения в приятни разходки за деца и възрастни. Скоро ще започнем да третираме слонът, който има упорита гъбична кожна инфекция, заради която е поканен много скъп световен специалист по лечението на слоновете. Своевременното унищожаване с ЕМ на кърлежите, комарите, въшките, бълхите, дървениците, плъховете и мишките ще предпази посетителите и особено децата от заразяване с лаймска болест, малария, лептоспирози, екзотични вирусни инфекции и от ухапванията на комари, москити и др. насекоми. Всичко това ще се отрази благоприятно върху заболеваемостта и продължителността на живота на така скъпите редки диви животни, което е в унисон с изискванията на Закона за защита на животните и с НАТУРА 2000. Поради това нашият екип очаква да бъде поканен и от други зоопаркове и зоокътове в страната.
        В Япония, Китай, Южна Корея, Германия, Австрия, Украйна и др. страни отдавна прилагат ЕМ в пчеларството и при компостирането на листа, треви, пръчки и всякакви органични отпадъци от селското стопанство, консервната и въобще хранителната промишленост. Снабдявам с ЕМ г-н Кацаров, който отглежда зеленчуци край околовръстното шосе в София, като с два компостера обработва отпадъците и на своите съседи, а им дава тор! Нещо повече: скоро в.Стандарт съобщи, че пълномощния министър на Южна Корея е предложил на варненския кмет да построи завод за отпадъци, като използва за превръщането им в биогориво и тор ЕМ. Аз и моят екип сме готови да снабдяваме с ЕМ и обучаваме в използването им локално действащи фирми, готови да експлоатират цехове за преработването на органичните отпадъци от града или района и превръщането им в полезни продукти. Предполагам, че подобна дейност ще получи финансовата подкрепа и от ЕС! Ние имаме готови проекти за преработването на органиката и инсинерирането на труповете на животни и кланичните отпадъци с получената енергия и полезни продукти! Чакаме ви!
 Целият свят върви по пътя на иновациите и високите технологии, само ние сме вечните бедняци на Европа!