Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Училище за живота. 1. Училище за пълни деца


Дата: 19.09.2014
+ А | - a

                        ДО Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
                            КМЕТ НА СОФИЯ

                        ДО Д-Р ИВАН ИВАНОВ
                            ДИРЕКТОР НА ЗООПАРК  СОФИЯ    


Тази година у нас има бейбибум – новородените са два пъти повече. Удвоил се е и броят на недоносените и в някои райони вече е 20%, а това е предпоставка за появата на все повече деца със здравни увреждания. Едно от тях е затлъстяването.
Ново модерно направление в санирането на увредени деца е анимотерапията – общуването с животни, най-добри условия за което създават зоопарковете.
    Българската асоциация за проучването на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD), съвместно с АГРОБИЗНЕС АКАДЕМИКА и електронният му вестник АПИТЕРАПИЯ-АПИКУЛТУРА предлага на СД ЗООПАРК СОФИЯ организирането на УЧИЛИЩЕ ЗА ЖИВОТА за деца, родители и учители с първа проява превенцията на детското затлъстяване.
    Вече два пъти BASORD провежда по общоевропейски международен проект  (част от програмата EPHE) – подобни занимания с 4 акцента: консумация на  зеленчуци и плодове, повече вода, достатъчен сън и увеличена двигателна активност, към които прибавяме традиционните за националната ни кухня мляко и млечни продукти (лактобацили и бифидобактерии) и пчелни продукти, които са известни като БАЛКАНСКА ДИЕТА. Целта е чрез внедряването на здравословни храни и навици да се положат основите на превенцията на детското затлъстяване, получили удобрението на международни форуми в Куала Лумпур, София и Бебей.
    Ръководители: проф.д-р ЯНАКИ КАРАДЖОВ,   доц. Д-р СВЕТОСЛАВ ХАНДЖИЕВ – председател на BASORD и КАТЕРИНА ЗАРЕВА.
    Заниманията ще се провеждат с ученици, родители и учители в Екологичния научно-образователен център на Зоологическата градина – София през последната седмица на лятната ваканция. Цената на 6-дневния курс с 48 присъствени (от 10,00 до 16,00 ч.)  и 24 виртуални часа след съгласуване ще бъде съобщена допълнително.
    Моля желаещите да се запишат в Екоцентъра.
    
                                                                                                

                       УЧИЛИЩЕ ЗА ЗАТЛЪСТЕЛИ ДЕЦА.

            
Курсът обхваща:
- диети с пчелни продукти и обучение по кинезитерапия (ежедневни тренировки за изгаряне на мазнините и  двукилометрови маршрути сред животните на зоопарка);
- МЕТОДИКА ЗА РЕДУКЦИЯ НА ТЕЛЕСНАТА МАСА ЗА ДЕЦАТА И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ   И УЧИТЕЛИ и УПРАЖНЕНИЯ ЗА ОТСЛАБВАНЕ;
- всяко дете се регистрира и получава ИНДИВИДУАЛЕН ПЛАН за редукция на мазнините и трансформирането им в мускулна маса;
- безплатен абонамент на електронния вестник АПИМЕДИКА-АПИКУЛТУРА с гл. редактор проф.д-р Я.Караджов, който излиза два пъти месечно и притежава 60 рубрики.  
     В непрекъснат контакт с дивите животни у децата се изгражда необходимата култура и широк екологичен мироглед по проблемите на опазването на биоразнообразието в природата и охраната на околната среда;
     декларация от родителите, че ще участват в курса, че детето няма алергия към пчелни и други продукти, медицинска забрана за игра на слънце, хиперактивност, хронични и заразни болести.