Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Могат ли диабетиците да ядат мед?


Дата: 19.09.2014
+ А | - a

МОГАТ  ЛИ  ДИАБЕТИЦИТЕ  ДА  КОНСУМИРАТ  ПЧЕЛЕН  МЕД

Проф.д-р Янаки Караджов – апитерапевт


    В края на май 2011 г. в Албена се проведе  9-ия Международен симпозиум по затлъстяването с участието на над 500 изследователи от четири влактиката на затлъстяването (като част от Метаболитния синдром) с помощта на пчелни продукти бях аз. В дискусията възникнаха два въпроса:
-     Трябва ли на затлъстелите да се дава пчелен мед?
-     Могат ли диабетиците да консумират мед?
Положителният отговор и на двата въпроса е пределно ясен на апитерапевтиците. Не е такъв случаят с мнението на специалистите по хранене и диететика. Докато на първия въпрос голяма част от тях са готови да прие- мат за меродавно обяснението, че пчелният мед бързо се резорбира още в горните отдели на храносмилателния тракт и кръвният ток го транспортира до клетките на целия организъм, където повишава енергийния пул и бързо се изразходва, без да повиши чувствително нивото на кръвната захар и да повлияе положително на мастните депа. Не така лесно е да бъдат убедени диетолозите, че няма никаква пречка диабетиците да ползват пчелен мед вместо захар. Независимо от мотивираните ми обяснения в доклада ми на въпросния симпозиум, използвам случая да представя отговора на група  лекари от гр. Гийсен, Германия, ръководени от д-р Карстен Мюнстед, която е поставила този въпрос в специализираната литература.
Пчелният мед се състои в 75% от простите захари глюкоза и фруктоза, под 5% захароза и 15-20% вода, като само отделни видове (манов и др.) съдържат и други съставки. Фруктозата не се нуждае от инсулин или лептин за нейното преработване и усвояване от организма. Нещо повече – фруктозата от мед може да лекува диабет, болести на кръвта и хипертония.
Заключението на немските учени е, че медът натоварва по-малко организма от захарта, тъй като установеното ниво на инсулина при употребата му е значително по-малко. Ако диабетно болният желае да се подслади, е по-добре да си хапне мед (акациев, липов, но не манов)  вместо някакъв сладкиш, в количество до 100 грама.
    Захарният диабет от първи тип заедно с нарушенията на въглехид- ратната обмяна се съпровожда и с имунни нарушения. От Дагестанската
Медицинска Академия съобщават за лечението на 40 болни от захарен диабет, лекувани с прополис и пчелно млечице в течение на 30 дни. Възрастта им е била от 15 до 55 г. а давността на заболяването – от 1 месец
до 20 години.При 25 от тях е имало изявени диабетни микроангиопатии (ретинопатии, нефропатии и полиневропатии). Имунологичните изследвания са провеждани при постъпването в ендокринологичната клиника, след приключването на стационарното лечение и 1 месец по-късно.
При 67% общото състояние на болните се подобрило: намаляли чувството за слабост, полиурията, глюкозурията, нивото на захарта се понижило с 2-4 мкмол/л., както и денонощната употреба на инсулин. Имунорегулиращите свойства на прополиса и пчелното млечице (в състава на които винаги има и пчелен мед) се проявили не само в увеличението на количеството и функционалната активност на Т-лимфоцитите, но и при нормализирането на цялостния имунен статус, което показва лечебният ефект на апитерапията при захарния диабет.   
    Диабетът обхваща все по-голям брой хора, и то предимно млади, които се нуждаят от енергийни източници, най-диетичният от които е пчелният мед. За да не ги обречем на обездвижване, от което ще затлъс- теят, трябва да им осигурим диета, достатъчно пълна в енергийно отноше- ние. Груба грешка е диабетиците да се лишават от мед. Те и без това не -прекъснато трябва да внимават какво ядат, което психически  достатъчно ги натоварва.
    В София заедно с Фестивала на меда и пчелните продукти през септември т.г. се провежда кампания за увеличаване на консумацията им под наслов „На всяка маса мед”. Нека тези дарове на българската природа да не слизат от масата ни! Нека да не ги използваме само като лекарство, а да заемат достойно място като необходима храна, което е особено важно не само за активно работещите, но и  за подрастващите и за пенсионерите.
В Япония всяко дете, докато ходи на училище, получава безплатно еже- дневно пчелен мед и пчелно млечице. Когато престане да се учи, младият японец  сам си ги купува, защото той не може да си представи живота без
българско кисело мляко и пчелни продукти (в Страната на изгряващото слънце функционират 42 завода за кисело мляко, приготвено с наши закваски). Затова японците живеят 10-15 години повече от нас! Неотдавна тяхното правителство постави на всенародно обсъждане въпроса с какво да се занимават японците, надхвърлили 80- и 100-годишна възраст. През миналия век ние бяхме рекордьори по броя на столетниците, но сега вече не е така, защото японците ни надминаха.
    Все пак, последното преброяване показа, че у нас не само Родопите и Балкана раждат столетници. В София се установи, че живеят 41 души на над 100-годишна възраст.     
    Затова, моля, запомнете:
-    На затлъстелите трябва да се дава пчелен мед!
-    Диабетиците могат да консумират акациев и липов мед.Фруктозата, която се съдържа в меда, е по-доб-
рата захар за тях !