Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Л Е Ч Е Н И Е С П Ч Е Л Н А О Т Р О В А


Дата: 20.07.2014
+ А | - a

Л  Е  Ч  Е  Н  И  Е     С     П   Ч   Е   Л   Н   А      О   Т   Р   О   В   А
     Проф.д-р Янаки  Караджов – апитерапевт

Пчелната отрова е единственият продукт от дейността на пчелите, признат за лекарствен препарат и подлежащ насертифициране. Преди прилагането на пчелна отрова задължително се тестува пациентът за свръхчувствителност. За целта кожата под лакътната област се скарифицира, нанася се капка от стандартизирания препарат, съдържащ пчелпа отрова или се прибягва до ужилване с една пчела, при което в тялото на пациента се вкарват всички нейни съставки. Друг начин на определяне дали пациентът е алергичен е инжектирането вътрешно или в дълбочина в областта на болестното огнище, както и в областта на съответния сегмент на грълначния стълб. Лечението се провежда ежедневно или през ден.
Народната медицина изобилства от схеми и начини на прилагане на пчелната отрова или на директното ужилване с пчели преди всичко при ставен ревматизъм. Бабата вдига полите и прескрипцията се изпълнява: дозата е 10 пчели в коленната област, където е възпалителното огнище. Една от най-опростените схеми, прилагана от хилядотлетия в славянския свят е следната:
    Първи ден – ужилване с една пчела – тест;
    трети ден -         „                „              -  тест;
    седми ден -        „              две             -  първи ден на лечението;
    през ден              „     расте с едно      до 14-и     „          „     подуване                                                                                                                                                                                                                   и болезненост

Ужилванията продължават според схемата, но дозата е последната поносима доза. При дълъг курс на лечение сеансите са 25-30 в продължение на 6-8 седмици при обща доза 300-500 ужилвания (пчелни единици -ПЕ ). Една ПЕ е количеството отрова, получено от една пчела, и се равнява на 1.10-5 мг. суха пчелна отрова. Този курс на лечение се прилага при ревматоиден артрит, бронхиална астма,периферни възпаления на нервите, мании (алкохол, наркотици, електронни игри)  и др. При късия курс на лечение сеансите са 12, в продължение на 2-3 седмици, а общата доза е 150-200 ПЕ и се прилага при неврити, тромбофлебит и др.
    Д-р Павлина Починкова през 1966-72 г. приложи след редица експерименти лечение с фонофореза с ехограф, като електродите се намазват  с мехлем с пчелна отрова, съдържащ 150-300 мг%. Лечебният ефект се осъществява от комбинираното въздействие на ултразвука и на пчелната отрова.