Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

БЯЛАТА ГЛИНА И ПЧЕЛНИЯТ МЕД В РЕЦЕПТИТЕ НА ПЕТЪР


Дата: 20.07.2014
+ А | - a

БЯЛАТА ГЛИНА И ПЧЕЛНИЯТ МЕД В РЕЦЕПТИТЕ НА ПЕТЪР ДИМКОВ                 Проф.д-р Янаки Караджов – апитерапевт
     
    Хилядолетна традиция у нас, българите, е използването на различни видове глина (поморийска, от Овча купел, от околностите на гр. Сандански, бяла  и т.н.). Калните бани са признат приоритет на родната медицина, известен далеч  зад  границите ни. Нашите народни лечители са прилагали тесто от бяла глина от определени находища с доказан  ефект не само при оток, натъртване, хематом, но и вътрешно.
    Петър Димков широко използваше средствата от народната медицина, като препоръчваше всеки да ползва щедрите енергии на природата, които движат, създават и рушат звездите като част от космическата енергия. Не случайно находищата от глина притежават мощни лечебни сили, които според него са съхранили след вулканични катаклизми и космически сблъсъци тези енергии и ги пазят в себе си. Тези глинени небесни дарове, пръснати на много места по нашите земи, често смесени с минерални извори, притежават  могъща лечебна сила, заключена в богатството на микроелементи и изотопи.
    Бялата глина е чудесно диетично средство, но нейният лечебен ефект значително нараства и се разнообразява при прибавянето на различни пчелни продукти (пчелен мед от мента, прополис, пчелно млечице, ларгтил (търтеево
млечице) и подмор. Използвани поотделно или в комбинация, пчелните продукти освен баластната активност и действието при различни недоимъчни състояния придават на такива коктейли свойствата на растежни стимулатори, имуно- модулатори, СПА-ефектори, козметични активатори, средства против застаряването на кожата, опадването на косата, затлъстяванетои др.
Днес кризата ни кара да си припомним бабините илачи за поддържане тонуса на кожата, доброто храносмилане и свързаното с него добро настроение и отличен екстериор без скъпи фитнеспроцедури.
    По мнение на здравните експерти източноевропейците страдат от вита- минен глад, протеинова недостатъчност и недоимък на желязо, което ги пре- връща във вечно гладни и непрекъснато тлъстеещи намръщени индивиди с  лошо настроение, лоша работоспособност и лоши зъби. Не случайно никоя от
западните държави не ги иска за емигранти и ги преследва като финикийци, независимо от признанията им, че без гастарбайтери тези префинени народи вече не са в състояние да преживяват. Милиони наши съотечественици тръгват с готовност на запад, където ги чакат ниско квалифициран труд на миячи на чинии и прислужници (тук не споменаваме проституцията и търговията с наркотици), липса на всякакви перспективи, липса на национална гордост и на човешко достойнство. Тази емигрантска вълна се състои не само от цигани и лумпени, но и от медицински сестри, акушерки, лаборантки, лекари, педатози, инженери, зооинженери, агрономи, ветеринарни лекари. Бих посъветвал голяма част от тях да използват европейските помощи, да се преквалифицират в пчелари и апитерапевти, в  производители на биологични храни, а ако нямат склонност към бизнес – в екополицаи, общнски контрольори и полицаи, плажни полицаи и др. (Повече от 10 години подготвях в курсове към Лесотехническия университет фелдшери по кинология, които си намираха работа тук или в САЩ).
Много хора са нужни за развитието на екотуризма и на биоземеделието. За подготовката на някои от тези кадри подготвяме създаването на Колеж по екополиция, апитерапия и екотуризъм. Готови сме да преквалифицираме безработните техници и висшисти по изброените специалности. С ваша помощ по-лесно моят екип ще преодолее бюрократичните спънки за създаването на изброените така необходими специалисти. При това възрастта би осигурявала предимство поради придобития житейски опит.
    А сега ето една лесно осъществима рецепта:
    Вземете бяла глина 1 супена лъжица и я разтворете в отвара от подмор (сварени умрели пчели), в които има цял коктейл от мед, пчелно млечице, пчелна отрова, екстракт от тъканите им и от химозана – външния скелет на пчелите. Приготвя се, като пчелите се варят на тих огън 2 часа  в 250 мл вода и се пие след охлаждане и прецеждане. Получената течност е сладка от меда, който се намира в пчелите, но нищо не пречи да прибавите още мед. Лечебният ефект е многостранен: действа срещу запек, (подобрява перисталтиката и намалява газовете в червата), спира диарията, дезинфекцира устната празнина (предотвратява парадонтозата, кариеса и афтите) и носоглътката, лекува гастрит, ентерит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит, възпаление и тумори в простатата и хемороиди. Възстановява обмяната на веществата, нормализира работата на щитовидната жлеза и мозъчната функция. Ефектът се подсилва ако
прибавим 30 капки тинктура прополис, лъжичка пчелен прашец, разтворен в кисело мляко и малко мед. Всички пчелни продукти се пият половин час преди ядене три пъти дневно.
    Да ви е сладко!