Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

П Р О Т Е С Т И Т Е П Р Е З 2013 г – БОРБА ЗА МОРАЛ В ПОЛИТИКАТА


Дата: 20.07.2014
+ А | - a

П Р О Т Е С Т И Т Е  П Р Е З  2013 г – БОРБА  ЗА   МОРАЛ  В  ПОЛИТИКАТА
        П о л и т и ч е с к и   н а б л ю д а т е л:  проф.д-р Янаки  Караджов
                    (О п и т   з а  с ц е н а р и й)  
НАЧАЛО: през февруари гражданите излезнаха на улицата, за да протестират      
            срещу високите сметки за тока.
ЛОЗУНГИ: Долу електроразпределителните дружества! Долу корупцията! Долу
            Мафията! Долу Правителството!
РАЗВИТИЕ: Протестът набира сили: в София едни се събират сутрин в 8 ч.пред
МС, като спират движението! Появяват се хора със знамена и трансперанти. Идват майки с децата си в колички и бащи, носейки своите отроци на раменете си. Идват медиите: преса, радио, тв.
ИНТЕРВЮ С УЧАСТНИЦИ: * Майка - Водя децата си, за да се научат как трябва да отстояват гражданските си права! *  Пенсионер: Този ток от Чехия на гръб ли го носят, та е толкова скъп?  *  Интелектуалец: Искаме среща с президента!  * Трудещ се: Да дойде тук Бойко Борисов!
СМЯНА НА ДЕКОРА: Появяват се яки момчета с дебели вратове, бръснати глави и тениски с надпис АТАКА.
РЪКОПАШНИ СХВАТКИ С ПОЛИЦИЯТА: Водят се от други яки мъже – патриоти! Има арестувани млади хора с окървавени бузи и носове. Полицаи с щитове  изтласкват протестиращите, за да освободят улиците пред МС и Президентството и да възстановят трафика. Към обяд всички тръгват по платната на бул.Цар Освободител към Орловия мост и викат: ОСТАВКА!
Вечер тълпи от протестиращи (тези от сутринта и други, които са били през деня на работа) вървят с лозунги и трансперанти и обикалят улиците, като се спират пред централите на БСП, ГЕРБ и АТАКА. Трамваите, тролеите, автобусите и маршрутките спират. Полицията спира трафика.Появява се КАТ. Арестувани биват отнасяни с камионетки в неизвестна посока. На ул. Раковски студенти от НАТФИС демонстрират пърформанс, като лягат на зебрите и спират движението на коли, таксита и тролеи, но не и на хора!  
ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАДА.
Според Конституцията на Р. България  Президентът назначава Служебно правителство. Протестите,обаче, не спират.Протестиращите крещят денонощно
ОСТАВКА и насочват вниманието си към Парламента.
ПАРЛАМЕНТЪТ е новият център на протестиращите, които искат предсрочни избори, а това значи и народните представители да подадат оставка.
ПОЛИЦИЯТА удвоява личният си състав с командировани от провинцията и за-почва геройски да охранява Парламента и народните представители. За целта се построява метална ограда, която да осигури свободно пространство за влизане и излизане от сградата на Народното събрание, както и достъп на колите на депу-татите. Тълпата всяка нощ изтласква металната ограда, докато един ден протес-тиращите не изкъртват плочите и паветата с цел да принудят народните пред-ставители да не идват на работа и в края на крайщата да се стигне до избори на
нови депутати. Така минават месеците март, април и май, докато през юни не избухва втората фаза на протеста.
ВТОРА ФАЗА НА ПРОТЕСТА. Дилян Славчев Пеевски – грешният ход на БСП и Орешарски, доведе до изчерпан кредит на доверието на Президента Росен Плевнелиев  към правителството. От трибуната на Парламента Орешарски, предложил недолюбвания от народа олигарх Пеевски за шеф на ДАНС, беше принуден да признае, че е направил политическа грешка и да се извини. Народът, както и депутатите, не приеха извинението му и Пеевски беше изхвърлен от Народното събрание, а протестът продължи и не спира до ден днешен!  
ВТОРИ  ПРОТЕСТ беше предизвикан от Росен Плевнелиев, който успя да разедини нацията.
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ отчете своето най-голямо постижение за първите 100 дни управление: освобождаването на страната от страха. Дългоочакваните други посижения се отлагат. Защото експертите в правителството са толкова експерти (с кавички отпред и отзад), колкото всеки от нас. Ние поне сме софиянци.
ПАРЛАМЕНТЪТ
        Мракът през нощта не беше в състояние да прикрие голите глави на
бръснатите гербери ОКОЛО Народното събрание. Свалете шапки и да се простим със съвестта на народните избраници.
            Деветте най-бурни месеци на 2013 г.родиха следното:
        1. Българското общество за пръв път от идването на демокрацията се събуди.
        2. За пръв път нашата средна класа даде признаци на живот, като започна да се бори за утвърждаване на принципите на демокрацията у нас.   
        3. Двата протеста – февруарският и юнският – се провалиха. Те си приличат, но не излъчиха нито лидери, нито алтернатива. Да се викат някакви заклинания не води до никъде!
        В близкото минало „Да дойдат танковете” свалиха един президент, а една студентска стачка – едно правителство. Днес обществото е загубило рефлексите си и нищо не клати правителството на Орешарски, дори невъзпитаният Волен, който от трибуната на Парламента изкрещя: „Не подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников!”
        Протестът, обаче, продължава!
КОЕ ДВИЖИ ПРОТЕСТА?
        Неизпълнените искания гражданите да водят политиците, а не обратно.
        Да се срине връзката между политическата власт и организираната престъпност.
        Президентът раздели България.
ДЕПУТАТИТЕ. Всеки разбра, че не са нужни 240 – достатъчни са 121! Нещо като Шанел 5 или игра на 21. Нужен е обаче ЗЛАТНИЯТ ГЛАС ТОЗИ НА Волен!
-    Пазете ни като стайно цвете, защото от него зависи ще има ли държава.
    Нарекоха го ФИКУСЧЕТО.
    В непрекъсната игра на нерви депутатите  било от парламента, било от кафенетата отсреща успяха да приемат 75 закона и 175 решения.
    „Парламентарната група на ГЕРБ, фактически спечелила изборите, е превърната от Бойко Борисов в катун” – каза Серго. И продължи: ИЗВИНЕНИЕТО - Ние имаме историческа вина пред българските турци за възродителния процес и за новите имена, за което се извиняваме!- каза Серго, но нито народът, нито народното събрание го прие и... протестът продължи!
КОНТРАПРОТЕСТИТЕ. Те са имитация, фасада, командвана от Пеевски, платени клакьори и никой не гледа на тях сериозно.
НОВА КОНСТИТУЦИЯ? Да, но не това е най-важния проблем.
НАЙ-ВАЖНИЯТ ПРОБЛЕМ  през последните 25 години, както и днес  е СОЦИАЛНОТО НЕРАВЕНСТВО, играта на бедни и богати, като бедните стават още по-бедни, а богатите – още по-богати.
Не е важно дали сега ще има избори. ВАЖНОТО е, че този протест
 не ражда ПОЛИТИЧЕСКА АЛТЕРНАТИВА. Защото всички са се окопали и не искат да сменят позицията. Няма плурализъм на гледните точки. Интелигентите са избрали своите партии .Единствени младите се вълнуват, тях се мъчат да приобщят медиите.
МЕДИИТЕ  в 90% са в едни и същи ръце. Тяхната цел е да разбия
 ценностите, включително и Атака, а на нейно място да дойде някаква патриотарска партия.
Докато всички чакат нещо да се случи, без да се хванат да го
оправят,нищо не може да се случи!
ЕВРОДЕПУТАТСКИ ИЗБОРИ ? Те са репетиция през май, а основното
 представление ще бъде през есента.
        А  п р о т е с т и т е   п р о д ъ л ж а в а т!