Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Ч Е Т В Ъ Р Т А Т А В Ъ З Р А С Т


Дата: 20.07.2014
+ А | - a

Ч  Е  Т  В  Ъ  Р  Т  А  Т  А      В  Ъ  З  Р  А  С  Т
            Проф.д-р Янаки Караджов    


                            Моите мечти нямат граници –
                            аз винаги искам невъзможното.
                                Александър Дюма-баща
                            Да се старее е отегчително, но
                            Това е единственият начин да се
                            да се живее дълго.
                                Джордж Бърнард Шоу

    Човек вижда толкова, колкото знае. Затова винаги съм се стремял да натрупам колкото може повече знания. Старомодно, нали? Защото целите ни непрекъснато се променят. Сега девизът е друг: яж, моли се и обичай!
Не случайно книгата  на Елизабет Гилбърн с това заглавие е със статут на библия за младите образовани американки. Преди нея напористата преобразователка на света, която се отъждествява с Джулия Робъртс, написа книгата „Последният американски мъж”. Добре поне, че все още няма книга за последния български мъж. Но, българинът е галант! Затова, не бойте се млади български хубавици, медитирайте ежедневно, защото няма да ви карам да трупате излишни познания. А защо съм тъй снисходителен към вас? Защото ви харесвам такива, каквито сте. Достатъчно сте обременени с не съвсем коректната констатация, че сте най-красивите жени на света. Търсете поуката в изкуството и драмата на живота. Защото той, животът, всеки божи ден ни поднася изключителни преживявания!
Навремето Данте считаше, че щом е достигнал „на жизненото поприще в средата” вече знае всичко и може да слезе в ада, за да поговори с душите на умрелите. Аз днес навлизам в 77-та си година и още не съм готов да спусна завесата. Още вярвам, че ме чакат нови „кораби с алени платна” и не мисля като Фридрих Шилер че „светът е тесен, а човешкият мозък – необятен.
Светът не е тесен, а мозъкът не е необятен. Можеше да бъде малко по-голям, защото страшно го обичам паниран.
    Какво очаквам аз, старецът, от живота? Всеки иска да е млад, хубав и богат.Е, не съм млад, но ми остава четвъртата възраст. Защото аз, както и японците, се тревожа как ползотворно, умно и приятно да изживея годините между 80 и 120!
    Тайната на дългия живот всъщност е много проста: контакти с приятели - всяка седмица, обществени ангажимети – отвреме-навреме, някакво приятно занимание - всеки ден, умерено движение и по една малка – два пъти дневно. Смях и шеги – непрекъснато. Следете новините по ТВ, не пропускайте хубав коцерт, романтичен филм, моден роман. Пейте! Пейте в банята, пейте в гората на Борисовата градина, пейте с приятели!
Аз пея всеки вторник от 18.00- 20.00 ч в кръчмата „Пещерата” на площад Славейков, заповядайте, но си носете дребни пари! Живейте модерно!
    Ето какво обичат да правят американските столетници:
-    да гледат и слушат новините – 68% ;
-    да четат вестници – 40% ;
-    да гледат риалити шоу – 31% ;
-    да гледат МТВ – 27% ;
-    да играят компютърни игри -14% ;
-    поръчват храна по телефона – 11% ;
     Аз се наспивам до 3 ч., половин час медитирам трансцедентално по модифициран метод на Махариши Махеш Йоги, целта на който е дапостигна състояние на просветление (вътрешно спокойствие, тишина, чувство за хармония с Бога, със света и със себе си, усещане засъстояние на просветление, на живот без страдания, при който всяка мисъл и всяко действие са спонтанно правилни.
Медитацията води до много практически ползи за живота, тя е причина умът ни да бъде по-буден, да „виждаме” по-ясно, чувствата ни да са по-хармонични., а насладата от живота по-голяма. Организмът ни изпада в „будност в покой” в резултат на по-нисък метаболизъм, на хармонично подредени мозъчни вълни, при което тялото и нервната система функционират в корелация а умът  преживява четвърто състояние на съзнанието.
Медитираме сутрин и вечер, което приучва нервната ни система да функционира по този нов начин. Човек придобива вътрешна стабилност, умората и стресът се разтварят и напредъкът се чувства веднага. Важно е да редуваме  практикуването на трансцеденталната медитация с ежедневните си дейности.
Почивка и активност – това е начинът да се израства към просмветление, да се живее без болки и страдания, да се живее живот н блажено съзнание.       
    Български мъже, забравете времето на гларусите, когато русоляви чехкини и закръглени немкини ви отъждествяваха с плодзеленчука (краставици по-дебели и домати по узрели). Бъдете горди последователи на още по-горди бащи, на още много по-горди деди, които оправяха жените на половината свят, яхнали конете и развяли пряпорците с конски опашки! Не мислете, че светът свършва, защото тестостеронът клони към нула и отвесът там долу е трайно състояние! Не се блазнете от златния телец, защото вие сте душевно богати, защото сте мъдри и защото се събрали гените на 100 народа, минали и оставили следи по тези земи. Мислете как да предадете ум и разум на тези след вас и имайте едно наум, че няма по-добра двойка в имбридингов смисъл от 80-годишен горд българин и 20 годишна космополитка. Защото добър любовник е онзи, който никога не заспива пръв нощем и никога не се събужда втори сутрин. А ние, „берачите на хмел” сме най-силни с краткотрайния си сън. Това, обаче, крие и не малко неудобства, защото ако искаш да си строен, ставай след закуска и си лягай преди вечеря.
    „Въпрос на вкус” – казал заекът и си облизал...знаете какво!
    А сега, барманке, дай, а ако няма – донеси! Защото няма по-искрена любов от тази към яденето и пиенето.