Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

СИНДРОМЪТ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА СЕ ЛЕКУВА С МЕД И КЛЕЙ


Дата: 14.07.2014
+ А | - a

                 Признаците са: леснауморяемост, безпричинна слабост, дифузно главоболие с намалена умственаработоспособност, обща отпадналост, раздразнителност. СХУ се появява след грип,ангина, респираторни вирусни инфекции, когато акутния период е преминал, ноостават и дори се усилват прояви на слабост, немощ, лесна уморяемост, липса наемоционален тонус, нервност и лесна дразнимост – състояние, което се счита запостинфекциозна астения.

                 Заболелият си дава почивка,предприема леки разходки и разтоварващи контакти, започва да вземаминерално-витаминни препарати и да яде зеленчуци. В очакване всичко да преминеза една седмица той установява, че състоянието и самочувствието му се влошават,появява се усещането за тревога и безпомощност, рязко намалява  работоспособността, забавят се мисловнитепроцеси, губи се паметта за текущите събития, появява се нерешителност, лошотонастроение придобива хроничен характер и дори мисълта за нови емоционални исексуални контакти не носи утеха.

                 Болните са с подпухнали очи,страдалческо изражение на лицето и безразличие по отношение на любимизанимания. При преглед се установява увеличение и болезненост на задношийните иподчелюстните лимфни възли, понякога и на далака, което е указание за хроничнаинфекция с вирусна етиология.

                 СХУ е следствие на поражения налимбичната система на главния мозък в резултат на персистираща инфекция сневротропните херпесни вируси ( Вирус херпес симплекс и вирус на Епщайн-Бар).Те най-често се запазват пожизнено без клинични прояви, но при стрес и имуннанедостатъчност или  при друга вируснаинфекция  са способни да се активизират.Ето защо СХУ най-често възниква непосредствено след остра респираторна вируснаинфекция. Явленията на намален имунитет в хода на заболяването се засилватпоради директното поразяване на имунокомпетентните клетки от херпесните вируси.

                 Трудностите в диагностициранетои отсраняването на имунодефицитните състояния предизвикват и у специалиститепесимистични настроения: появиха се указания как да се научим да живеем с СХУ.

                 В новопоявила се книга наамерикански автор основно внимание се отделя на начините за приспособяване къмСХУ с цел да намерим увереност в условията на непълно здраве да поддържаменякаква работоспособност, защото кредитите не чакат.

                 Като отхвърляме тотално тазипораженска постановка на въпроса, предлагаме употребата на пчелни продукти.Веднага след като се копира вирусната инфекция с антивирусни препарати,антиоксиданти и интеферонни индуктори, още същия ден да се приложат  имуномодулатори (лактобацили, прополис, мед,полен, апиларнил, пчелно млечице и тъканни препарати от пчели). Част отпчелните продукти (прополис, липов мед, апиларнил и пчелно млечице) притежавати антимикробна, в това число и антивирусна активност. Пчелното млечице иапиларнилът освен това подобряват самочувствието, а при лошо настроениенай-добре действа билков чай (зелен, мурсалски, липов, ментов, лавандулов, сжълт кантарион, маточина, риган, балкански билки и т.н.), подсладен с липов,акациев, манов и мед от магарешки бодил. Препоръчваме и ободряващи напитки спчелни продукти по наши рецепти.  

                 Лечебна схема, прилагана от насмногократно:

1.    2.    3.    4.    5.    ·                             При изтощени хора:

·       ·       ·       ·                             Бронхити с кашлица:

·       ·                        Простуда, грип, тбц:

·                        6.Рецепти с мумийо:

  - Мумийо 0,3 гр. се държи в устата10 мин. след което се пие липов чай с липов мед. Взема се вечер 3 часа следвечеря при бронхит и СХУ.              

- Мумийо, корени от сладка папрат, липов прашец и прополисна  прах по равни части. Взема се по 1с.л. преди ядене. 

                7.Коктейли с пчелни продукти:

КАЛИНАФИЗ – сок от горски плодове 50 мл., 1 лимон, 1 яйчен белтък, 1 с.л. акациевмед, 2 кубчета лед, газирана вода. Шейкър – 2 мин, след което се доливагазирана вода.

КОКТЕЙЛС КОНЯК (Унгария) – надробен лед ¼ чаша, 50 мл. коняк, 2 с.л. акациев мед, 10 гр.сметана. Поднася се след разбъркване.

ПОЛСКИКОКТЕЙЛ – сок от моркови 1 л., сок от лимон, 2 с.л ментов мед,1 копър, сол. Сервира се охладен.

Приотсъствие на алергични реакции (срещат се често при СХУ) продължаваме с липов(при респираторни явления) или акациев мед с пчелен клей в ментов или зелен чай1-2 месеца.