Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

БЕЗХАБЕРИЕТО НА ДОБРУДЖАНСКИТЕ ОЛИГАРСИ ОТНЕ ЖИВОТА НА НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПЧЕЛАР В ДОБРИЧ


Дата: 17.06.2014
+ А | - a

 БЕЗХАБЕРИЕТО  НА ДОБРУДЖАНСКИТЕ  ОЛИГАРСИ  ОТНЕ ЖИВОТА                НА НАЙ-УСПЕШНИЯТ ПЧЕЛАР В ДОБРИЧ
Проф.д-р  ЯНАКИ  КАРАДЖОВ
 
 „В петък, 30 май т.г. известният добрички пчелар Миланчо Миланов, 55 годишен, живущ на ул. „Цар Петър” в центъра на града, се е самоубил  в 16,32 ч. с ловна пушка в  апартамента си поради сериозни финансови затруднения.”
 Тази тъжна вест, поднесена в интернет от Лилия Тентениева във в. Стандарт и разпространена от BNews, предизвика бурно недоволство не само сред българските пчелари.
 Кой беше Миланчо Миланов, какъв пчелар беше и с какво допринесе за родното и европейското пчеларство?
 Добричлията Миланов спечели приза”Пчелар на годината” за 2007 г. с прилагането на най-прогресивната и производителна технология в България за първичен добив на пчелни продукти. Започнал преди 10 г. с неголям пчелин в родното си село Росица, той стопанисва през 2007 г. над 500 пчелни семейства като прилага най-високото ниво на механизация с високопроизводителни машини: разпечатваща машина с парогенератор, 24-рамкова радиална центрофуга, декантираща вана за грубо филтриране на меда, помпа за транспортиране на грубо прецедения мед до еднотонен матуратор за фино отделяне на примесите и втора помпа за въвеждане на чистия мед в хомогенизатор – целият сложен процес, известен като „купаж”- труден до невъзможност за непрофесионалния пчелар! Готовата продукция: сертифициран акациев, слънчогледов, кориандров и полифлорен мед – влиза в чисто нов амбалаж и се съхранява по всички правила на европейските наредби при фамилна ангажираност и ниска себестойност на продукта, поддържана с високата хигиена и производителност, характерна за подвижното пчеларство.
 Преживял негативите на икономическата криза и високата смъртност от болестта „колапс на пчелните семейства”, Миланчо Миланов беше спокоен и обнадежден за бъдещето на своя бизнес от възможностите  пчеларите да кандидатстват и по ПРСР,  и по тази за Мзс: той слушаше моята беседа за бъдещето на ефективните микроорганизми(ЕМ), култури от които бях донесъл на Изложението по пчеларство „Пчеломания” в Добрич през април т.г. Заинтересувани, някои пчелари си закупиха от препарата, а непродадените количества оставихме в Добрич, за да третират с тях отровените от неоникотинови пестициди пчели. В резултат на варварското пръскане на посевите  на добруджанските олигарси, без зачитане на наредба №15 и следващите законови радпоредби по опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, съвсем наскоро са били изтровени 500 пчелни семейства. Моите указания бяха да се напръскат кошерите им с оставените от нас култури на ЕМ, защото само част от отровените пчели умират веднага, друга част са с увредена ориентация и е възможно да се върнат в кошерите си със закъснение, а трета част, поради субтоксичната доза, преживяват отравянето, ако им се окаже необходимата помощ. След като се видяхме с най-стария пчелар от Добрич, ние се върнахме в Шумен, където изнесох лекция по апитерапия и защита на пчелите с помощта на ЕМ.
 На другия ден, по пътя ни към София, добричките пчелари ни телефонираха, че отровените пчелни семейства са станали 800 и в резултат на моите указания нито едно семейство не е загинало изцяло.
 С усилията на евродепутатката Мария Габриел Земеделската комисия на ЕС
взе решение за забрана на някои и редица ограничения на употребата на останалите неоникотинови пестициди, а Франция забрани пръскането на културите с пестициди в светлите часове на денонощието между месеците март и октомври. Само нашите олигарси, под чадъра на властта и недостъпни за правораздавателните ни органи, продължават да дерибействат и малтретират честните пчелари. Поддържани досега от червените кхмери, които загубиха не само изборите, олигарсите е време да започнат да си плашат за предизвиканите от тях финансови загуби, но не на партийте, а на тези, на които са нанесли сериозни финансови зогуби. Сега, обаче, става въпрос за човешки живот, чиято смърт е била предизвикана от финансови проблеми, възникнали при връщането на кредити, предизвикани от чужда намеса. Този път всички пчелари ще се вдигнат на протести, които, надяваме се, ще стигнат до Европейския парламент, подкрепени от Мария Габриел и новите евродепутати. Моята статия освен към пресата, ще бъде отправена към Мария Габриел и евродепутатите, както и към Брюксел!
 Апелирам към всички български пчелари да загърбят различията, които пораждат десетте браншови пчеларски съюза, като се обединят около БПС и реагират единодушно с цел виновниците да получат заслуженото за самоубийството на Миланчо Миланов, оставил име на един от най-достойните иноватори в пчеларските редици.
 Надявам се, че готвеният за министър на земеделието и храните проф. Моллов ще предприеме необходимите мерки за защита на пчеларите и пчелите, защото в противен случай ще трябва целият български народ да опрашва кръстоцветните растения по китайския способ! Само че повечето от пчеларите поради дълголетието си едва ли ще са полезни.
Мир на праха на нашия другар!