Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Л Е Ч Е Б Е Н Е Ф Е К Т НА ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ, СМЕСЕНИ СЪС ЗЕОЛИТИ


Дата: 17.06.2014
+ А | - a


Л Е Ч Е Б Е Н  Е Ф Е К Т   НА  ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ, СМЕСЕНИ  СЪС  ЗЕОЛИТИ
Проф.д-р ЯНАКИ КАРАДЖОВ – апитерапевт

 Зеолитите представляват утаечни скали, състоящи се предимно от калиеви или
натриеви клиноптилолити. У нас се намират на няколко места, но най-голямото находище е до с.Бели Пласт, Кърджалийско.
 Зеолитите са мощни адсорбенти и включени в смеските на животните улавят в йонната си решетка както радиоактивни елементи или изотопи като цезий, токсични елементи или тежки метали, както и пестициди и ги евакуират от организма, с което снижават риска от рак. Раздробени като пудра с частици под 8 микрометра те проникват в клетките и оказват силен антиоксидантен ефект. Свързват и елиминират амоняка от мускулните клетки, нормализират киселинно-алкалният баланс, пречистват бъбреците и жлъчката от песъчинки, намаляват симптомите на алергичните състояния и стабилизират имунните прояви. Те са единственият минерал, койтое в състояние да нормализира кръвното налягане и спират потенето, предизвика-но от нервни въздействия. Могат да подтискат някои хормони, с което повишават чувството за бодрост и жизненост. Важен компонент са и при лечението на пикочните пътища и ограничаването на зъбната плака. Приложени външно като пудра водят до  излекуването на акне, псориазис и открити рани. Предиздикват детоксикация на черния дроб и подпомагат поддържането на здравината на клетъчните мембрани, с което предотвратяват развитието на злокачествени тумори. Усилват перисталтиката подобно на останалите баластни вещества, но като активен сорбент освобождават организма от токсичните продукти по най-бързия път, с което въздействат и антистресово.
 Многостранното благотворно влияние на зеолитите се простира и върху микробните токсини. В масовото им приложение по наше назначение при колибактериоза по прасетата неизменно получавахме оздравителен ефект. Същото протективно въздействие предизвиквахме и върху бременни овце срещу салмонелозен аборт в замърсеният с тежки метали район на Медодобивния комбинат в Пирдоп, докато в оставените за контрола стада абортите придобиваха масов характер. При това приложеният зеолит едновременно адсорбира и евакуира както тежките ветали, така и токсините на салмонелите.
 Предвид скалната природа на зеолитите, които са се утаявали в различни  геоложки хоризонти масата им в дълбочина не е еднородна, което налага след раздробяването получената пудра или по-едри частици да бъдат подложени на очистване, както и на проверка на относно химичният им състав и качествата им.
Н а ч и н и  за  о ч и с т в а н е  на  з е о л и т и те. Клиноптилолитите представ-ляват лекарства, дадени ни от самата природа почти в готов вид, стига да не са замърсени от вещества от растителен или животински произход, които биха влошили свойствата им. Качествената очистка изисква филтрация, използване на екстракти и други съвременни методи. Лесно се избавяме от някои примеси, ако залеем субстрата с кипяща вода и филтрираме получената суспензия, а водата отстраняваме чрез изпарение на водна баня.
 Ако възприемем метод, прилаган при друг природен продукт със скален харак-
тер – мумийото, след като залеем зеолита с вряща вода 1:10, разбъркваме с електро-магнитна бъркалка 12-24 часа и оставяме сместа да се утаи за 5-6 часа. След това чрез декантиране изливаме надутаечната течност, филтрираме и изпаряваме до консистен-ция на гъст екстракт. Повтаряме екстрахирането в кипяща вода в съотношение 1:5 и изпаряваме до получаването на суха маса: пудра или пясък.
 П р о в е р к и на х и м и ч н и я  с ъ с т а в и к а ч е с т в а т а им. Зеолитите представляват калиево-алуминиеви клиноптилолити, които променят рязко активността си ако на мястото на калия в йонната им решетка присъства натрий.
 Проверки на биологичната им активност може да се направят по отношение адсорбционните им свойства. На проверка подлежат свързването на амоняка, въздействието върху зъбната плака или свързването на свободните радикали, както и лечебният ефект върху акне или скоростта на заздравяването на рани.
 П ч е л н и   п р о д у к т и   с м е с е н и  със  з е о л и т и.
 Народната медицина изобилства с проверени от времето рецепти с пчелни продукти, останали ни от лечители от времето на Боян магесникът, брат на цар Симеон Велики, богомилите, врачовете-свещеници и монаси от Рилския, Троянския и Преображенския манастири. Най-добрите от тях са прилагани от Учителя Дънов, Петър Димков, Ванга, а в по-ново време – от д-р Починкова, д-р Памуков, както и от мен и моите ученици.
 В богомилското съчинение”Зеленик” от Х в. лекуването на оравяния, болки в корема и кожни болести се препоръчват мед, дървено масло и билки. Болки в очите се лекуват с мед и слюнка, а при възпаление – мед и кобилешко мляко.
 Отец Матей Миткалото и йеромонах Неофит от Преображенския манастир лекуват предимно с пчелни продукти кариес (стипца, и се закрие с пчелен восък), кашлица с гнойни храчки (отвара от корени на коприва с мед).
 Ако към всяка от тези древни рецепти прибавим по 1 чаена лъжичка пудра клиноптилолид ще получим нов лечебен препарат с подчертани адсорбентни, евакуиращи и т.н. (виж началото на статията) свойства, включително и отстраняването на амоняк и пречистването от токсини на клетките. Ако след очистването, описано по-горе, прибавим към съществуващите рецепти на пчелни продукти зеолит (клиноптилолид) на пясък, въздействието му ще се ограничи в пределите на стомашно-чревния тракт. Рецепти с пчелни продукти, най-често комбинирани с билки, ще намерите на 5-а страница на в. ПЧЕЛА И КОШЕР, като болестите са подредени по азбучен ред. Този подход ви предоставя възможност да създавате нови рецепти, съобразени с индивидуалните нужди на пациентите. Записвайте ефекта от лечението със сътворените от вас пчелни продукти, билки и зеолити и ще получите подобрени варианти на хилядолетните цярове, използвани от нашите народни лечители.
 Ж е л а я  в и  у с п е х!