Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Тъй рече Соломон


Дата: 17.06.2014
+ А | - a

 Т     Ъ     Й          Р     Е     Ч     Е          С     О     Л     О     М     О     Н

 За да се познае мъдрост и поука, за да има правосъдие, благоразумие, разсъдливост и правота, трябва да се знае, че началото на мъдростта е страхът от Бога.Не се смятай за мъдрец; бой се от Господ и почитай царя.
В тези три реда е концентрирана квинтесенцията на човешките взаимоотношения в древността. Казал го е мъдрецът Соломон от позиция-та на тогавашните нрави. Но християнството, дошло 17 века след него, проповядва, че отношенията ни с Бога трябва да почиват на прошката и състраданието, а не на страх.
 След нови 20 века, и то в България, Учителят Петър Дънов провъз-гласи на света, че не страха, не прошката, а любовта прави хората човеци!
На любовта се осланят и отношенията ни с домашните любимци!
 Помолих хиподякон Любен Братоев от Храм-Паметник „Ал.Невски”, единственият поп с кръчма и куче, човек умен и богат (само той до сега е печелил 50 000 лв от играта ”Стани богат”) да създадем ритуал за погребението на домашните любимци. Той отговори с презрение:
 - Светата Православна църква не приема, че кучето има душа. В Библията на 60 места кучето се споменава като долна твар, която не заслужава пощада. Там се говори за кучешки живот, за кучешка храна, за кучешко време, и то все с негодувание и отрицание.
- А защо японците имат такъв ритуал, приет и разпространен в целия Далечн Изток?
- ....                                 
                                                оОо
Преди много години попитах веднъж проф.д-р Боян Начев, поставил началото на преподаването по Патология и вътрешни незаразни болести във Ветеринарномедицинския факултет, бил Ректор на СУ, преподавал в Германия и там провъзгласен за Доктор хонорис кауза, какво мисли за интелекта на кучетата.
- Той е много по-висок от нашия, а по отношение на любовта и верността им към човека нямат равни.
                                                ОО
     
                                                РИТУАЛ ЗА            
ПОГРЕБЕНИЕ ЧРЕЗ КРЕМАЦИЯ НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ  
                                              
                                          „Величието на една нация се определя от
       начина, по който тя се отнася към животните.
         Махатма Ганди 
 Кремацията на домашните любимци е единственият начин да отдадем последна почит и последно прости на домашния ни любимец. Станал член на нашето семейство, той заслужава достойно погребение след евтаназия и кремация, тъй като Законът не позволява неговото загробване. Освен голямата любов, от него остава малко прах, който можем да съхраним в красива урна, за да си спомняме за него винаги, когато ни е мъчно.Урната можем да заровим в красиво оформен гроб на любимото ни същество, който да украсим с паметна плоча с подходящ надпис, или да я държим там, където стоят снимките на майка ни или завещанието на баща ни.
 Акт на любов и милосърдие е домашният ни любимец да бъде приспан, а не да го оставим да се мъчи, затънал в екскременти и страдания.
Кога и как стопанинът трябва да вземе решение любимото му
куче или коте да бъде подложено на евтаназия?