Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Чай


Дата: 17.06.2014
+ А | - a

Ч)))))ЧАЙ.
Проф.д-р Янаки Караджов – еколог и апитерапевт

България е световна градина на билките. От над 500 вида лечебни растения, обитаващи нашите земи, 80 са български ендемити, а сред тях един от лидерите наред с Орфеевото цвете, е Сидеритис скардика (мурсалски, пирччински чай).
 Мурсалският чай е известен от дълбока древност с лечебните си свойства. Обитава открити, каменливи и тревисти терени върху варовикова основа във високопланинския пояс на Западните Родопи и Пирин.  Билката е кичеста с нежни жълти цветчета и характерен аромат.
 В народната медицина от хилядолетия се използват цъфтящите надземни части на растението, събрани по време на начален и пълен растеж през юни-септември. Лечебният ефект се проявява при локално (във вид на мехлем) или общо приложение (като чай) и води до ускоряване на зарастването на рани, противовъзпалително действие, подобряване на сърдечната дейност, при белодробни, чернодробни, стомашно-чревни и бъбречни заболявания. Мурсалският чай намира приложение при лечението на грипоподобни болести, ангина,фарингити и ларингити, бронхити, белодробен емфизем, бронхиална астма и др., за което спомага омегчаващото, потогонно и експекториращо въздействие на дрогата. Мурсалският чай има и изразено въздействие и върху нервната система, повишава работоспособността при умора и физически натоварвания, има антистресов ефект и  стимулира неспецифичния имунитет.
 Фармакологичната характеристика на Сидеритис скардика обхваща флавоноиди, етерични масла, гликозиди, танини, слузни вещества, терпени и др., които обуславят нейните лечебно-профилактични прояви.
 Флавоноидите с антиоксидантното си действие неутрализират свободните радикали, които имат разностранно вредно действие в организма и ускоряват стареенето. Те повишават устойчивостта на биологичните мембрани, с което проявяват антитоксичен ефект, включително и срещу токсините на умората.
Общата умора се смята за гранично състояние между здраве и болест. В такова състояние хората стават нервни и раздразнителни. Сънят им се нарушава, жизненият тонус се понижава. Променя се и дейността на нервната система. Натрупаните разградени продукти от жизнената дейност предизвикват отпадналост, силно напрежение на вниманието и намаляване на работоспособността.
Възстановяването на силите и работоспособността при физическа и психическа умора е необходим процес в условията на съвременния начин на живот. Мурсалският чай и Орфеевото цвете  се отнасят към дрогите с биостимулаторен ефект, които повишават съпротивата на организма към неблагоприятни въздействия. Ускоряват се приспособителните реакции (адаптацията) към физическо и умствено пренатоварване, към термични въздействия, при недостиг на кислород, нервен стрес и други екстремни фактори.  Богати на флавоноиди са съцветията, а също и листата на растенията.
С напредването на възрастта  в организма се натрупват свободни радикали и пигменти на стареенето. За намаляването и неутрализирането им способстват антиоксидантите, присъщи на флавоноидите. В третата възраст намаленото съдържание на вода в организма води до обезводняване и намаляване на процесите на детоксикация. Приемането на тези чудотворни билки повлиява благоприятно водния баланс и евакуирането на нощния налеп от токсични продукти. В този смисъл  се явяват извор на дълголетие.
Етеричните масла, съдържащи се в чая от тези билки, активизират  вентилационната активност на белите дробове, моторната и секреторната  функция на храносмилателния тракт, подобряват сърдечната дейност, включително и при интоксикация и тонизират централната нервна система.
  Сърдечните гликозиди нормализират  сърдечната дейност, с което се подобрява работоспособността, а гликопротеините активизират фагоцитозата. Това обяснява защо в с. Могилица няма инсулти, няма инфаркти, няма рак и диабет , а има дълголетие.
 Танините в мурсалския чай се свъзват с тежките метали, алкалоидите и други тоскични вещества, с които образуват нетоксични комплекси. Това е особено важно за градските жители, обитаващи много богата на токсични вещества среда. Като уплътняват тъканите и кръвоносните съдове, танините ги правят непропускливи за вредните агенти. Те обезвреждат патогенните микроорганизми и техните токсини, ограничават възппалителните процеси и действат кръвоспиращо. Богати на танини са стволовете на растението.
 Слузестите вещества допълват протективното и антипермеабилитетно действие на тъканите, свързват някои токсини и създават условия за комплексна терапия при интоксикации и възпалителни процеси. 
 Съвременният човек всекидневно е подложен на нервно напрежение, емоционален стрес и физическа и емоционална преумора, които подтискат имунологичната реактивност, а това създава условия за възникването на инфекции, алергизации и рак. Биологичноактивните субстанции в двете билки активизират хуморалния и целуларния имунитет като повишават бактерицидните сдойства на кръвта, фагоцитозата и са поликлонални В-клетъчни активизатори. Те предотвратяват развитието на инфекциозни заболявания и улесняват бързото им преодоляване. Действат синергично с антибиотиците и намаляват риска от хронифицирането на инфекциозния процес.  В тази връзка много полезно е съчетаването на действието им с пчелния мед и другите пчелни продукти.
 При болести на дихателната система (възпаления на горните дихателни пътища, бронхити, бронхиална астма и др.) лечебният ефект на мурсалския чай нараства при подслаждането му с липов, лавандулов, хвойнов, боров, манов, слънчогледов мед и пчелни продукти от етерично-маслени култури.
 При чревни и чернодробни болести подходящо е комбинирането на чая с акациев, кестенов, върбов, полски (ливаден) и балкански мед.
 При сърдечно-съдови болести към чая се прибавя плодов, кестенов, полски мед.
 При бъбречни болести уместно е прибавянето на липов, боров, полски и лавандулов мед.
 При болести на нервната система се препоръчва употребата на полски, манов, малинов, лавандулов и акациев мед.
 При намалена полова активност мурсалският чай се комбинира с мед от магарешки бодил.
 За приготвянето на чай 4 стръка от всяка от билките се варят в 600 мл. кипяща вода за 10 мин. След охлаждане чаят се подслажда със съответния вид мед – общо 3 супени лъжици за цялата дневна доза и се пие преди ядене по 1 чаена чаша.
 За локално приложение при кожни изгаряния, гнойни рани и трофични язви, както и при болести на устната кухина и на глътката (стоматит, парадонтоза, ангина,   жабурене и гаргара. Още по-добър е лечебният ефект ако се прибавят към подсладения чай 40 капки прополисова (клеева) тинктура.
 При кожни поражения може да се приложи и маз, която приготвяме от  дефламол и чай с мед по равни части.
 Друг пчелен продукт, който може да се комбинира с  чай е пчелното млечице. То притежава широк спектър от лечебни въздействия (антимикробно, противовъзпалително, антираково, тонизиращо и др.). Пчелното млечице се поставя под езика с дървена или пластмасова (но не метална!) лъжичка по 0,2-0,3 г. преди ядене непосредствено след изпиването на чая.
 Простите храни на местните жители (картофи, боб, качамак, пъстърва, мляко), съчетани с непрекъснатото преодоляване на безбройните ридове, не създават никаква възможност за затлъстяване и оформяне на бирено коремче. Само няколко дни престой в Родопите са достатъчни, за да се отървете от депресията, леката хипертония и диабета и да нормализирате телесната си маса. Такъв режим е особено полезен за реконвалесцентни (след тежко боледуване), възстановяващи се след тежка операция, лъчева и химиотерапия, или за спортисти след екстремни натоварвания. Режимът в ниската планина е оптимален за прекарали тежки сърдечни и други операции, и точно там трябва да се изградят санаториални бази за хора с различни трансплантации ( на сърце, на бъбреци, на черен дроб, на бели дробове и др.), за които операцията най-често е успешна, но дни и седмици след нея изходът е летален. 
В Триградското, Могилинското и  съседните землища растат над 70% от родопските билки и лечебни растения. Не случайно Родопите са  кът от вълшебната лечебница на Ескулап.

ПРЕДЛАГАМЕ  МУРСАЛСКИ ЧАЙ, произведен в с. Триград в оригинална опаковка по 2.89 лв. ,срок за годност 24 месеца.


            Проф. д-р Янаки Караджов
             АГРОБИЗНЕСАКАДЕМИКА СОФИЯ1505,ул.”Проф. Джовани Горини”№ 22, тел. О2 843 15 35 моб. 0885 456 700; e-mail  Ya_Karadjov@abv.bg