Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

ЛЕКУВАНЕ С МЕД И ДРУГИ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ


Дата: 17.06.2014
+ А | - a

     ЛЕКУВАНЕ  С  МЕД  И  ДРУГИ  ПЧЕЛНИ  ПРОДУКТИ
   Проф.д-р Янаки Караджов

 Лечебно-профилактичните качества на пчелния мед, пчелния прашец, пчелното млечице, прополисът, пчелната отрова, пчелният восък и други пчелни продукти са известни от дълбока древност. Природо-съобразният начин на живот, към който се стремим, предизвика нарастване на интереса и към пчелните продукти, които самостоятелно или в комбинации преди всичко с билки навлизат масово в медицината. Рецептите за лекарства с пчелни продукти, събирани и прилагани хилядолетия, са лесно изпълними в домашни условия. За удобство те са  представени в азбучен рецептурник, често и с кратка характеристика на локализацията на болестния процес. Важно е да се подчертае, че диагнозата   на болестта изисква участието на специалист и лечението трябва да се провежда при непосредствен негов контрол.
 
  АЗБУЧЕН  НАРОДЕН  РЕЦЕПТУРНИК

 АБСЦЕС - ограничено гнойно възпаление на кожата, мускулите, костите и вътрешните органи.
 При лекуване на гнойни рани, абсцеси и язви по кожата се прилагат мази с тъмни сортове мед, смесен с рибено масло, несолена свинска мас, ланолин и др.
- смесва се пчелен мед с ръжено брашно. Получената кашица се нанася върху кожните абсцеси и се поставя превръзка;
- смесва се пчелен мед с прополис 10:1. Прополисът се раздробява в дървен хаван след престой във фризера или се разтваря предварително с етилов алкохол или ракия в съотношение 100:30.
- пчелен мед, прополис и пчелно млечице в съотношение 100:10:1.
Ппополисната маз има ефект и при рани, ожулвания, замръзване и др.
Вътрешно се приема пчелен мед трикратно по 2 супени лъжици преди ядене.
При абсцеси и  други гнойни процеси в белите дробове се правят инхалации с лук или чесън с пчелен восък и мед по 25-30 мин. ( 1 чаша сок от лук или чесън  се смесва с половин чаша мед 40 г. восък.
Приема се 3 пъти дневно на гладно.
При абсцеси във вътрешните органи се пие отвара от пъпки или кори на трепетлика. Пие се топла, подсладена с мед;
- сок от моркови и топло мляко се смесват с липов мед.Пие се   3 – 5 пъти дневно по 150 мл. Тази смес има лечебен ефект и при белодробна туберкулоза и крупозна пневмония.
 
АВИТАМИНОЗА – появява се след продължително непълноценно хранене, при което отсъстват  необходимите количества витамини.
Липсата на отделни витамини води до рахит, скорбут, бери-бери и др., а на няколко витамина – до полиавитаминоза. Най-често липсата е частична и води до хиповитаминози.
- пчелен мед, най-добре акациев, се смесва с ягоди, боровинки, плодове на арония или касис в равни количества. Приема се 3-4 пъти дневно;
- чай от шипки се подслажда с мед и се пие 3 пъти дневно по 1 чаша на гладно;
-  сок от боровинки, касис и арония се подслажда с мед и се приема 3-5 пъти дневно;
- сок от моркови, подсладен с мед;
- сок от малини, подсладен с мед;
- отвара от хвойнови плодчета се приготвя при варене за 20 мин. в затворен съд.Подслажда се с мед;
- отвара от борови връхчета се приготвя по същата рецепта;
- настойка от коприва, червени боровинки или шипки и мед.
Пчелният мед е най-богат на витамин С.
Най-много витамини и в  най-лесно усвоим вид се съдържат в пчелния прашец. Той се приема преди ядене, смесен с кисело мляко, в което целулозните обвивки на поленовите зърна се разтварят за 30 мин. 3 с.лъжици прашец се смесват с  150 г. кисело мляко и се поставят за една нощ в хладилник. На другия ден   разтвореният прашец се приема на 3 пъти преди ядене.
Богат на витамини е тоталният извлек от умрели пчели, приготвен като чай.
АДЕНОМА  НА ПРОСТАТАТА – възниква най-често у възрастни хора и се проявява с често уриниране. Хроничното задържане на урина предизвиква цистит.