Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Л И П А Т А - УКРАШЕНИЕ НА УЛИЦИ И ДВОРОВЕ


Дата: 17.06.2014
+ А | - a

   Л И П А Т А   -   УКРАШЕНИЕ   НА   УЛИЦИ   И   ДВОРОВЕ
  Проф.д-р Янаки Караджов

 Живея в София в един от най-красивите и скъпи квартали – Оборище. Нашата улица проф.Джовани Горини е пряка на ул. Оборище и граничи с гората на Военната академия.
 Кварталът на изток от Перловската река е представлявал ниви и ливади на с. Подуяне, а уличната регулация е пощадила няколко вековни липи, остатък от липова гора, в която са пладнували подуянските овце.
 Нашият квартал е една перманентна строителна площадка, в която няколко десетилетия едноетажните и двуетажни къщи се заменят с грамадни модерни постройки. Заедно с това изчезват и дворовете, а с тях и декоративните дървета, заедно с които и липите – украшението на нашата и съседните улици.
 Липата живее над 1000 години. Най-старата липа у нас се намира в
курорта „Златни пясъци” край Варна и има обиколка на дънтера 3 м.
Короната на липите е красива, разперена широко, а листата са едри при едролистната липа (Tilia grandifolia), по-дребни при дребнолистната липа (T.parvifolia) и сребристобели отдолу  при сребролистната липа (T. argentea). Цветовете са бледожълти, събрани в увиснали съцветия. Липите цъфтят през юни и юли и издават омайващ аромат. Те са чувствителни към засушаване и дим от промишлените предприятия и автомобилите, затова нашите липи с годините стават все по-малко. Паркостроителите ги заменят с диви кестени, които също са красиви и улавят много прах, но не ухаят както липите.
Красотата на цветовете и техният приятен аромат примамват различни насекоми. Плодовете са малки орехчета, които узряват през септември и остават цяла зима върху клоните на дървото.
Липовият цвят съдържа етерично масло, флавоноидният гликозид тилирозид, производни на кверцетина, танини, слузести вещества, аскорбинова киселина и др.
Липовите цветове действат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително и диуретично.
Годишно у нас се събира над 500 тона липов цвят. Чаят от липов цвят има лечебен ефект при възпаления на горните дихателни пътища (ларингити, трахеобронхити), при температура и като диуретично средство.
Опазването на липите като декоративни дървета по улиците и дворовете изисква отговорниците по екология в общините и кметствата да водят на отчет отделните липови дървета и да ги санират със съдействието на фирма „Озеленяване” за София. Нека в паркове, градини, а и по улиците да се засаждат липови фиданки по примера на Стара Загора – градът на липите.
 „Под липите златен цвят прелита,
 спомняш ли си ти?
 Ний вървяхме, притиснати един до други,
 първо ме целуна ти, а после аз.

 То беше грях, грях беше Боже мой,
 но сладък беше, сладък беше той!”