Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Т Ъ К А Н Н И Т Е П Р Е П А Р А Т И О Т П Ч Е Л И В М И К Р О Н У Т Р И Е Н Т О Л О Г И Я Т А И М Е Д И Ц И Н А Т А


Дата: 17.06.2014
+ А | - a

     Т Ъ К А Н Н И Т Е   П Р Е П А Р А Т И   О Т   П Ч Е Л И
 В  М И К Р О Н У Т Р И Е Н Т О Л О Г И Я Т А   И   М Е Д И Ц И Н А Т А

  Проф. д-р  Янаки   Караджов

      

   „Животът на пчелите представлява вълшебен кладенец:
     колкото повече черпиш, толкова по-обилно се пълни.”                                                      Карл фон Фриш
       лауреат на Нобелова награда

 Увод.
Пчелите живеят 35 до  45 дни. Животът им е подреден по ювелирен начин: ръководени от инстинкти, 70 000 пчели обитават кошер с размери 50 на 50 см., пълен с пчелни пити, като половината от него преминава на тъмно, но без сън, в стерилната  атмосфера на изпаряващия се прополис.
През това време те са чистачки, кърмачки, строят восъчните килийки, в които складират нектара,като живи вентилатори изпаряват излишната влага и го превръщат в мед, консервират прашеца, хранят майката и  целогодишно поддържат в кошера 35 градуса. Те отглеждат търтеите, но след оплождането на майката (което става във въздуха на  височина 10 м.) ги лишават от храна и ги изхвърлят извън кошера. Те защищават яростно пчелното семейство от многобройни неприятели, като се започне от молците и се стигне до мечките, при което най-често загиват. Макар и умрели, те продължават да са ни полезни.
 Популацията на пчелите се подменя 7-8 пъти годишно, при което във всеки кошер умират около 500 000  . При тегло на всяка пчела средно 0,11 г. умрелите пчели във всяко семейство осигуряват  биомаса с висока биологична активност и тегло 5,5 кг.  При около 700 000 пчелни семейства в идеалният случай умрелите пчели (подморът) в България надхвърлят 3 800 т. Голяма част от тях умират извън кошера, а и чистачките изхвърлят пчелните трупове непрекъснато, поради което ние бихме могли да запазим не повече от 1000 т. биомаса.За да увеличим тази ценна хранителна добавка работим върху нов кошер с мрежа на дъното, под която има чекмедже – там попадат пълзящите в агонията си пчели, без да могат да напуснат кошера. Тези от тях, достигнали прелката, улавяме  с помощта на мрежа, прикрепена към ръба на прилетната дъска. Тези две приспособления увеличават добития подмор двойно.
 Резултати и обсъждане.
 Още преди 3-4 000 години в Египет са използвали умрелите пчели за лечение на много болести, като са ги давали на болните пържени. В Елада по предложение на Плиний стрити пчели са смесвани с краве масло, а в Рим са сварявани с мед. В Англия през ХVІІ в. разпрашени пчелиса смесвани с мляко и вино, а в Русия от тях е правен чай.
Тъканните препарати от пчели съдържат пчелни тъкани и пчелни продукти.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               1. Пчелни тъкани :
- в хитиновият скелет –хитозан-меланинов комплекс, хепарин и хепароиди с хелаторни свойства и ефект при възпаления, раневи, съдови и чернодробни инфекции, протекция при лъчеви увреждания, хипертония, атеросклероза и повишен холестерол.
-в мускулатурата – белтъчни и въглехидратни фракции с ефект при анемия, изоставане в растежа и др.
-във  вътрешните органи – ензими, хормони, белтъчини и др.(6), които регулират метаболитните прояви и имат лечебен ефект при умствена и физическа умора, кахексия, вътрешни, ендокринни, хирургически, акушеро-гинекологични, заразни и паразитни болести и имунна недостатъчност;
-в мастното тяло – незаменими мастни киселини: Омега 3-6-9 и др., които намаляват риска от сърдечно-съдови болести, хипертония, възпалителни процеси, регенерация и имуностимулиране;
 2. Пчелни продукти:
- пчелна отрова – коктейл от пептиди, протеазни инхибитори и др., които, поети  per os се резорбират и попадат в кръвта. Притежава антиревматичнен и антиинфламаторен ефект, лекува бронхиална астма, периферни неврити, ревматоиден артрит, полиартрити, плексити, ендартериити, хипертония, някои гинекологични болести и дисеминирана склероза. Тя е единственият пчелен продукт, признат от американците като лечебно средство.
- пчелен мед, прополис, пчелно и търтеево млечице, пчелен прашец и восък – широко използвани в цял свят лечебно-профилактични субстанции, богати на витамини, флавоноиди, микроелементи, хормони и др. В Япония всяко дете получава ежедневно безплатно мед и пчелно млечице с огромен здравен ефект и с доказано активизиране на паметта.
 Тъканните препарати от пчели могат да се прилагат в хранителната индустрия, кулинарията и  медицината като тотални прахообразни смеси или като етанолни, хлороформни и др. екстакти, както и като цели пчели или части от тях.
 Особено актуален е имуномодулаторният ефект на тъканните препарати от пчели (4), защото имунните увреждания са най-опасната проява на екологичната патология(1). Както е известно, тя се базира на колосалния конфликт между екологичната агресия и имунната стратегия на организма. Този конфликт все още не е овладян напълно от традиционната медицина и само взаимното допълване на медикаментозните с природосъобразните методи и средства би осигурило желания ефект(2). Пример за такова взаимодействие са проявите на придобитата екологична имунна недостатъчност, причинена от радионуклиди, тежки метали, пестициди и др. контаминанти,от антибиотици и сулфонамиди, от полени и др. С особено социално значение са бронхиалната астма, алергичният ринит (сенната хрема), хроничният бронхит, токсиалергиите (болестта на Лайл и др.), кожните дерматози и т.н.(2). В тяхната терапия освен традиционните средства с успех се прилагат чайове и инхалации с мед, пчелен прашец и пчелно млечице вътрешно. Разпрашените пчели или ексракти от тях имат място както при възпаленията, така и при алергиите на респираторния тракт и на кожата.
 В търсенето на природни продукти-имуномодулатори перспективен подход е разкриването на комбинации от хранителни добавки с адитивен ефект. Такива са пчелният мед, пчелният прашец, пчелното млечице, апиларнилът и дори пчелната отрова(3) и пчелният восък, комбинирани с пробиотиците на  лактобацилите и продуцираната от тях млечна киселина. Тяхната активност на специфични имуностимулатори или на адюванти повишава резистентността спрямо инфекции и тумори(5). Нараства не само възпалителната, но и алергичната нокса на екологичните имунни увреждания, както и автоимунната агресия (1,2).
 Проф.Ал. Монов разработи Единна доктрина за екологичната имунопатология (2), както и лечебна програма на екологичните имунни увреждания, в коят тъканните препарати от пчели могат да намерят  полагащото им се място. Както отбелязва авторът на Единната доктрина”...координирането на фармако-биологични и имунни препарати с екопротективни храни и рехабилитационни средства в екологично рисковите региони, осигурява реални възможности за предотвратяване на появата на различни видове екологична имунна патология с всичките й последици”.
 Изводи
 Умрелите пчели и техните продукти (праховидни коктейли, екстракти с различни разтворители и др.) могат да бъдат включени в почти всички хранителни добавки: вегета, сосове, кетчуп, стабилизатори и др. Директното им прибавяне в салати, супи, кайми, ястия, хляб и десерти ще увеличи тяхната хранителна стойност, а с включванетоим в млечните продукти ще  нарастне тяхното диетично значение. Освен в различни лекарствени форми те са използвани с успех като средства за защита на растенията от вредители и неприятели,като адсорбенти при пречистването на води и сокове, а прибавени към ваксините могат да играят роля на адюванти. Те намериха място и в прилагания повече от 10 години като имуномодулатор наш препарат „Проелби” (прополис, лактобацили(5) и хрян в зелев сок), с което неговият терапевтичен спектър нараства.
 При липса на апетит, особено сутрин, както и при прехранване вечер резултатът е един: затлъстяване. Добре влияе върху центъра за засищане в главния мозък чай от пчели, по една лъжица мед сутрин на гладно, както и 2 чаени лъжички цветен прашец в 50 г. кисело мляко. Тази комбинация е полезна и при простатит.
 Много полезни са пчелните продукти и при профилактиката на бременността и на плода. Под контрола на микропедиатри се правят схеми, включващи всички пчелни добавки, както и извлеци от подмора и от личинките на восъчните молци и апиларнил.
 Жените, занимаващи се с пчеларство знаят, че ако нанасят на лицата си смачкани търтееви личинки, се подмладяват. Козметичният ефект  на търтеевото пило е известен в народната медицина на Китай и Япония, а през последните години – и в Русия.Руският препарат Билар представлява лиофилизирани разпрашени търтееви личинки с премахващ бръчките подмладяващ ефект, който се дължи на мастните киселини линолова, линоленова и арахидонова, полиненаситените Омега 3, 6 и 9, на Q 10, както и на аминокиселините, микроелементите и хормоните.
 От подмора, изсушен и раздробен, се приготвя воден екстракт (3-4 лъжици в 1 л. вода за 1 час, след което се филтрира). От него се прави захарен сироп 1:1, с който пчелите се подхранват рано напролет и в началото на лятото (по 0,5 л. 2 пъти в седмицата). При това пилото нараства с 19%, продукцията на восък с 20%, а семейството видимо се засилва. Ако подморът се загрее до 250 градуса и се раздроби, получава се богата на микроелементи добавка към захарния сироп. Ако 10 г. от получения зол се разтвори в 1 л. вода( по-лесно това става при добавянето на 3-4 капки оцет)  и се напръскат рамките преди поставянето им в кошера, живата маса на пчелите и мастното им тяло нараства, а майката уверичава яйцеснасянето. Увеличава се и продължителността на живота на летните пчели, а с това – и продукцията на мед и восък. Утайката след филтрирането стимулира развитието на декоративните растения.
 Литература:
1. Караджов, Я.(отг. Редактор) и др.,1979. Ветеринарно-хигиенни аспекти н а замърсяването на околната среда, С, Земиздат,116;
2. Монов А. 1993. Екология и имунитет.С, Ентропия ООД, 45;
3. Шкендеров, С., Ц. Иванов, 1983. Пчелни продукти, С, Земиздат, 66;
4. Link-Amster, H. et al.1994= Fed. Eur. Microbiol. Soc. Immunol., Med. Microbiol. 10: 55
5. Schiffrin, F. et al. Host Modulation by Lactic acid bacteria, 1955,491
6. Solis Pereyra B.,D. Demmonier,1993. Nutr. Res.,13:1127.