Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Вечно млади с проф. Караджов


Дата: 26.05.2014
+ А | - a

В     Е     Ч     Н     О          М      Л     А     Д     И   с   проф. КАРАДЖОВ

 К  о  з  м  е  т  и  к  а
Рецепта на тибетски лекари от ІV в. пр. н. е.
Смесват се по равно: 


- Жълт кантарион - трева 

- Цвят от лайка   

- Безсмъртник пясъчен - трева    

- Пъпки от бяла бреза    
 

  С.л. от тази смес се залива с 0,5 л вряла  вода, запарва се за 30 мин, и се пие топла, подсладена с 1 ч.л. акациев мед преди сън.      


 Настойката препятства образуването на мастни отлагания, лекува холестерола и повишава имунитета. При атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето и др., както и за профилактика.
При редовна употреба изчезват световъртеж, шум в ушите, влошено зрение, подтиснато самочувствие. Повишава работоспособността.


Крем против бръчки

Стеарин Т                       12.-
Вазелин      12.-   
Ланолин   10.-
Глицерин                          5.-  
Олеум амигдали   60.-
Аква ментоли                  70.-   
Сок от черна ряпа         100.-
Акациев мед                  100.-        
                                                   оОо
 Колагенът е протеинът на младостта. Една четвърт от белтъчините  ни е колаген, който определя реалната ни възраст, а не ЕГН или побелелите коси. Той рязко намалява след 25-годишната ни възраст – появява се умора и по-бавно възстановяване след болест, изменя се химията на мозъка и  се понижава самочувствието. Процесът е особено забележим при жените в менопауза – за по-малко от година колагенът намалява с 30%. Набавя се от Collagen Pro Active.Добре се повлияват артрит, ревматоиден артрит, подагра, остеопороза, косопад, наднормено тегло, хиподинамия, целулит, запек, пушачи, жени в климактериум.  
                                           ОоО

 Коленете първо подсещат за стареенето – започва слид 35-40 годишна възраст изхабяването на хрущялното покритие на коленните стави.Процесът е естествен, но се ускорява при наднормено тегло, целулит, запек,затлъстяване, заседнал начин на живот, наследственост, травми, системно лечение с корникостероиди.
 Процесът започва без болки, с пукане и хрущене в коляното при движение.По-късно се появяна болка, оток, ограничено движение, което е характерно за активирана гонартроза. Още в началото се търси ревматолог-д-р Родина Несторова в `17 поликлиника (до община Оборище). Тя провежда ехографско изследване, но измененията се виждат и на рентген, и чрез ядрено-магнитен резонанс.За продължително лечение се прилага серията „Неокс”: крем, маслен разтвор и капсули. Те нямат протимопоказания.
 Използват се още хондропротектори, съдържащи глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина, колаген и др.
                                                 оОо
  Клеопатра е съхранявала младост и хубост, като се е къпела в Мъртво море. То умъртвява бръчките.
 На пазара има 100% натурална сол от Мъртво море. Служи за естествен пилинг. Подобни въздействия подмладяват и премахват умората.
                                                      оОо
           АКО изяждате всеки ден по 3 скилидки чесън ще забравите за:
- респираторните инфекции;
- белодробната туберкулоза;
- грипа;
- простудните заболявания;
- хипертонията;
- образуването на тромби;
- рак на дебелото черво;
- папиломите и брадавиците;
- туморите.
Комбивацията мед, ябълков оцет и чесън е чудодейна: премахва мускулни и ставни болки, зъбобол, простудни болести и грип, язва хемороиди, рак на гърдата и дебелото черво.`Приета преди ядене намалява кръвното налягане и холестерола. Дозата е: по 1 чаша ябълков оцет и акациев мед, и 8 скилитки чесън. Смила се в миксер за 1 мин при висока скорост. Приема се по 2 с.л. на гладно в чаша вода, сок и др.
 Зеленото кафе е новият фаворит за диетолозите. Най-активни са хлорогеновите киселини – естери на кафеената киселина. Те са мощни антиоксиданти. Предизникват слабеене – съчетано с правилен хранителен и двигателен режим намаляват телесната маса с 10%.                    

 М  о  д  а
НОВАТА  КЛАСАЦИЯ  НА  ЦВЕТОВЕТЕ  ЗА  2014 г.
Проф.д-р ЯНАКИ  КАРАДЖОВ  -  ЕКОЛОГ И АПИТЕРАПЕВТ

 Институтът за цветовете определи по скалата на Пантоне тонът БЛЯСКАВА  ОРХИДЕЯ за абсолютен хит при цветовете за 2014 г. Този нюанс с № 18-3224 представлява хармония между цикламеното, лилавото и розовото. Той вдъхва доверие, създава трепетни любовни емоции, радостно настроение и усещане за крепко здраве. Той веднага заинтригува окото и възпламенява въображението като подтиква към иновации.  Бляскавата орхидея звучи дори възпламеняващо и приканващо, като задоволява вкусовуете  и модните тенденции в модерното общество.
 Облечени в дрехи с този нюанс жените създават впечатление за бляскавост на кожата и възбуждат заразителна енергичност и супертонус.
Дрехите и аксесоарите в този цвят са актуални още тази пролет както за дамския, така и за мъжкия тоалет.
 Хромотерапията (цветотерапията) е метод в нетрадиционната медицина   за въздействието на разноолразните цветове и техните нюанси с цел лечение.
 Исторически преглед. Възникнала в древен Египет, терапията с помощта на различни цветове, възбужда или успокоява нервната система чрез въздействието върху физиологията и психологията на човека и висшите животни. Цветът променя функциите на човешкия организъм чрез процесите на провокиране и подтискане на възбудните реакции.Например червеният и оранжевият цвят действат възбуждащо: увеличават честотата на пулса, кръвното налягане, дишането ипротичането на нервните импулси, а синият и сивият предизвикват успокояване. При това езикът на цветовете е универсален и не зависи от националността и религията.
                                              оОо

 Лилавият цвят, който е основен цвят в БЛЯСКАВАТА ОРХИДЕЯ
Е оасвен всичко друго и истински хамелеон. Този цвят стои добре на кожа, цвят на очите и прическа, като е своеобразна връзка между тях. Освен това той пасва на максимален брой хора. С червения нюанс той промотира нуеотразим съблазнител. Заедно с близките тонове розово, цикламено, лавандулово и патладжанено го срещаме в модните дрехи, аксесоари и обувки.
 БЛЯСКАВАТА ОРХИДЕЯ освен в модата и козметиката  е хитовият цвят и в интериорните решения, като най-подходящаща комбинация е с масленото и останалите нюанси на тъмнозеленото. Неотразима комбинация е орхидеята с тюркоазено и бледожълто, защото е обединяващ елемент между различни цветове и пространства.
 Звездният цвят на годината е моден и за опаковки, различни продукти и в графичния дизайн. Експертите буквално овършават света в констатирането какви цветове преобладават и в какви насоки се развиват вкусове и тензденции. Тези цветове намират място и в новите филми, арт изложбите, новосъздадените текстилни материали и модните колекции.
 Отчетено е и влиянието на новия нюанс върху емоциите, мозъчните процеси и физическите ни реакции, което ни прави подвластни на ярките усещания и чувства.Тяхната цялост се възстановява при хармонията на лявото и дясното полукълба. 

 Д и е т а
 
 Докато трае грипната епидемия яжте всичко, което харесвате и което обичате:
 С у т р и н
 -   1 чаша топла вода на гладно;
   
 -   0,5 г  пчелно млечице под езика;
 -   2 с.л. монофлорен пчелен прашец от слънчоглед в кисело мляко
 -   1 мл 30% разтвор на прополис в айрян, кола, вода 10-15 мл
 З а к у с к а
 -   филия с краве масло и мед. Заменя се с Весел;
 -   рохко сварено яйце;
 -   кафе или чай по вкус;
 -   за болните: акациев мед, лимони (на парчета с кората) и орехи 1:1
            Гаргара с прополис, след което се гълта! през 3 часа.
 В т о р а  з а к у с к а
 - плодове, ядки
 - фреш: от зеле и моркови – 1:1   100 мл, от портокали и банани 1:1 и др.
 О б я д
 -  чорба боб, леща или спанак;
 -  за болните: супа пиле;
 -  основно ястие – по вкус;
 -  тиква; плодове
 З а к у с к а
 -  плодове, тиква: варена, печена, с мед и орехи, с канела.Ядки
 В е ч е р я – лека
 -   плодове

 Аеробика, каланетика, гимнастика, колоездене, разходки,    велоергометър, пътека, стопер и др.
 
 АПИТЕРАПИЯ при астма, хроничен бронхит, ХОББ, ТБЦ, Рак
 -   пчелно млечице и пчелен прашец се вземат в лечебни (двойни) дози
 -   инхалации с акациев или липов мед и прополис по 1-2 с.л.- сутрин
     и вечер преди лягане по 20 мин
 -   аеротерапия – кошерен въздух.