Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Писмо


Дата: 24.04.2014
+ А | - a


ДО Г-Н ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ
МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

ДО Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА С О Ф И Я
    
ДО Г-Н АНДРЕЙ КОВАЧЕВ
ДЕПУТАТ
       
ДО Г-Н ЮРИЙ ВЪЛКОВСКИ
„ДУША  З А  Е В Р О П А”                                                                       
ДО Г-ЖА МАЛИНА ЕДРЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ
ПО КУЛТУРНО МНОГООБРАЗИЕ

ДО АРХ. ГЕОРГИ БАКАЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ на  С А Б

ДО АРХ. ПЕТЪР ДИКОВ
ГЛ.АРХИТЕКТ на СОФИЯ

ДО АРХ. ЙОШИ ЯМАЗАКИ

ДО Г.Г. ЕМИЛ КОШЛУКОВ и
СТОЙЧО КЕРЕВ - журналисти
  
П   Р   Е   Д   Л   О   Ж   Е   Н   И   Е
ОТНОСНО: БЪДЕЩЕТО НА С О Ф И Я

СОФИЙСКИТЕ  РЕКИ  ПЕРЛОВСКА  И  ВЛАДАЙСКА ПО НОВИ ТРАСЕТА
  Проф.д-р ЯНАКИ  КАРАДЖОВ – стар софиянец, гл. редактор на електронен            вестник АПИМЕДИКА-АПИКУЛТУРА,


                       „Какво ще стане с този град, щом нито         х                                                                             боговете, нито хората им е жал за него”
                     Петроний
 
  София е изградена върху четирите тераси на р. ИСКЪР и нейните притоци ПЕРЛОВСКА и ВЛАДАЙСКА  РЕКИ.
 „София, мислена в пространството и извън времето”(Хр.Генчев) е време
д а   г о   н а с т и г н е!
 Двете реки, емблеми на Столицата, пресичат града като два канала от средновековен сценарий и вместо да разнообразяват, подтискат ландшафта и в трите му аспекта: социален, централен и икономически.
 Общината търси нова визия за центъра на София, а те вместо да го обединяват, го разполовяват.
 Предложението ми е ДА ВЪРНЕМ ОБЛИКА НА РЕКИ на тези два канала.
 Роден съм на ул „Св.св. Кирил и Методий” – на две преки от Владайска река. Живея над 40 г. на ул.”Проф.Джовани Горини” – на две преки от Перловска река.Цял  живот съм ги пресичал с подтиснато чувство и със запушен нос.
 Моите приятели от Драз махла цяло лято играеха по пясъка и във водата на Владайска река, преди да бъде окована в каменната си обвивка. Като малки те използваха едно дървено корито вместо лодка и в общуването си с реката бяха щастливи.Какво ни пречи да върнем на софиянци нейния речен облик – с вирове, водни огледала, бързеи и речни камъни, при сблъсъка с които тя да произвежда леки йони. Дни и нощи наред съм обмислял как Перловска река след като излезе при НДК изпод земята, завива наляво, след това надясно и достига оградата на хотел Хилтън. Там заобикаля ефектна сграда от метал и стъкло със силует на кораб, построена в сегашното корито (новото в развитието на градовете е уплътняването на центъра им!), след което минава под бул. Фритьоф Нансен, загърбила на мястото на „Магдоналдс” плажен комплекс с рекреативни заведения, в обширните тревни площи на който са кацнали модерни бунгала и летни приветливи барчета (подобно на о.Маргарита в Буда Пеща). Следват свръхнови  парк-хотели с плоски покриви, оформени като цветни летни градини с барчета и ресторанти, от които се носи приятна музика, построени в коритото на реката, от които хора с бански се насочват към сенчести горички, осеяни с езерца, а на гребния канал, в който е превърната реката между бул.Раковски и Стадиона, се плъзгат канута и четворки. Тук реката се влива в езерото Ариана, пресича Цариградското шосе през подлеза на ул. Загоре, като освобождава десетки парцели в речното корито между Стадиона и БТВ с изключителна стойност. Пресекла в подводен канал ул.Цар Иван Асен Втори тя завива покрай градинката, а след завой наляво обособява нов плаж с басейн  в средата на два свободни парцела, пресича ул. Янтра и по ул Гогол достига сегашното корито. В подобен порядък реката достига двора на Испанската гимназия, който освен за разходки на кучета не е годен за нищо и е повод за оформянето на плаж с басейни, заобиколени с декоративни и плодни дървета (късни сортове череши, сливи, ябълки, дюли и орехи), храсти (грендафил, златен дъжд) , цветя ( кокичета, зюмбюли, лалета и др), зеленчуци (салати, марули, чесън, лук, репички, тиквички, краставици), подправки (магданоз, копър, джоджан и др.) и много райграс, за да стигне до бул Мадрид.
Дами и господа, подарявам ви тази моя мечта и по нейно подобие върнете облика и на Владайската река! Само по този път София ще придобие вид на Сити, защото сегашният й облик е съвсем неясен: нито е полис, нито е столица, нито е сити! Ние имаме чудесни озеленители, които ще превърнат тези два мръсни канала в райски кътчета, осеяни с бунгала, ниски парк-хотели, рекреационни и плажни заведения, пясъчни ивици, шезлонги и чадъри. Перловска река може да навлезе и в парк Оборище източно от театър София, с което ще бъде нарушен само покоя на бездомните песове!
Извадените каменни плочи не допускайте да бъдат окрадени, а изградете с тях пътеки.Почвата извън пътеките след култивиране и наторяване с прегорял естествен тор трябва да послужи за оформяне на сектори ЗЕЛЕНЧУЦИ, ПОДПРАВКИ и ЦВЕТЯ.Нека има много орехови дървета, храсти артишок, киви, адаптирани цитрусови, медодайни (акации, липи, софора, едвотия, пауловия, конски кестен, маргарит и др., защото ще има и пчели. Препоръчвам да се посадят и черници, за да се гледат по мазетата и по таваните буби!
 Виладжиите засяват през пролетта семена в кофички от кисело мляко, които държат в холовете си и получават качествен разсад, или го купуват от пазара. Така се култивират салати, марули, домати и чушки. Останалите зеленчуци (спанак, киселец, лапад, цикория, тиквички, краставици, тикви и др.) се засяват на предварително подготвени лехи. По протежението на двете реки е възможно култивирането на биозеленчуци, биоподправки ( магданоз, копър, джоджън, мента и др.) и градински цветя   достатъчни да задоволят текущите нужди на живеещите наоколо, с което ще сложим край на вноса от Гърция, Македония и Сърбия, който изхранва куп прекупвачи и мафиоти! 
 Нека отвоюваме центъра на София от автомобилите и му придадем вид на Хайд Парк, Централ Парк, Венеция и Амстердам, взети заедно!
 Нека победим бюрокрацията с мечти, защото те са по-силни от властта!


 Аз навлязох в осемдесетте, но вярвам, че ще доживея до 2019 г., за да видя любимият си град КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА!         
 

 

 

 


СОФИЯ, 1.04.2014 г.                       С много вяра във всички вас: проф.ЯКараджов