Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

С О Ф Е К О


Дата: 24.04.2014
+ А | - a

С  О  Ф Е  К  О

 

СОФЕКО представлява екологиченпарк с участието на живи експонати, разположен до шосето за Нови Искър на 8 кмсеверно от центъра на София. На площ от 20 дка в СОФЕКО са изложенинай-характерните за България представители на флората и фауната, експонирани в6 секции:

Първа секция – микроорганизми. Показан е единственият в светамикроб, който носи името на страната, която обитава – Лактобацилус булгарикус.В микроскопски препарати, в култури и на снимки всеки може да го наблюдава идори да го вкуси, защото той е виновникът за българското кисело мляко, зауникалните млечни продукти бяло саламурено сирене и кашкавал и за луканката. Постените на павилион 1 са описани уникалните му биохимични характеристики ипродукцията на пробиотици, което го прави антагонист на гнилостните ипатогенните микроорганизми и е причина българското кисело мляко да сепроизвежда в над 30 страни.

Под микроскопа всеки може да видии най-опасните болестотворни микроорганизми, разпространени у нас: антраксниятбацил, ботулинусовият бацил, а на диапозитив – вирусът на птичия грип и наСПИН.

На табла са представени инай-характерните им прояви, които всеки трябва да знае, тъй като те санай-вероятните биологични агенти при терористичен акт. Пред павилиона наоткрити щандове най-добрите фирми-производителки на млечни продукти и луканкимогат да продават свойте произведения.

Втора секция – билки. В лехи расте мурсалският чай – българскатавиагра, както и българската роза, лавандулата, ментата, шипката и др. взависимост от сезона. Показана е и марихуаната, за да знаят всички как расте ида я изкореняват. Пред павилиона на открити щандове се продават всякакви билкии етерични масла.

Трета секция – пчели. В стъклен кошер е показано живо пчелносемейство.

В подходящо аранжирани витрини саизложени пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице, пчелен клей, пчелна отроваи пчелен восък. Показани са и методите за тяхното получаване. Пред павилиона нащандове се продават от производителите им различни видове пчелни продукти, атяхното лечебно действие се разяснява от апитерапевти.

Четвърта секция - риби. Показани са различни видове аквариумни,сладководни и морски риби и други водни обитатели, които се продават на откритии закрити щандове. Показани са и начини за построяването на рибарници посеверните склонове на Витоша.

Пета секция – птици. Показани са декоративни и пойни птици, коитосе продават в базара. Демонстрирана е и технология за отглеждане на щрауси,които добре се развиват в България и притежават диетично месо.

Събирането на едно място напазара на аквариумните рибки и пойните и декоративни птици оформя нов пазар, накойто има място и за храните за тях. Сега рибки, птици и храни се продават наразни места по пазари и зоомагазини, което ги прави неконтролируеми.

Шеста секция: А. Кучета Сред 800-те породи кучета има двебългарски: българското овчарско куче и балканското гонче. Ще бъдатдемонстрирани елитни представители на тези две породи с амбицията да се направивсичко възможно за тяхното признаване.

До павилиона за кучета ще има кучкарник,а пред него – естрада, на която ще се състоят изложби на кучета, котки,декоративни и пойни птици, риби и др. На естрадата ще намерят място всичкидресирани животни, докато се създаде български цирк и те заемат мястото си внего. Базарът в шести сектор ще търгува с кучета, котки и други домашнилюбимци, както и с храни и аксесоари за тях.

Пред естрадата ще бъде разположенпървият на Балканите кинодром с писта, дълга 400 м. Вътре в пространството,обхванато от пистата, ще бъдат разположени ресторант с екоменю и млечен бар. ВСофеко алкохол няма да се сервира! В пределите на Софеко ще са и офисите наСофийският клуб по кинология, както и клубът по фелинология.

В павилионите към тази секция щесе продават кучешки и котешки храни, аксесоари, принадлежности и въобще всичкоза кучето. Ще има и фризьорски и козметичен кът за триминг, педикюр, подготовказа изложби.

                                   Б.  Кози. Една модификация на Саанската коза

във френска реализация буди интерес с едрият си ръст, свимето си, подходящо за машинно доене и с високата си млекодайност (до 3 л.)Козите от тази порода пасат като овце и лесно привикват с електропастир.
Ние имаме на разположение стадо от 42 кози и 3 пръча,  които ще представляват породата ивъзможностите за интродукция в районите, в които се отглеждаше тютюн.

         В павилионитекъм този сектор ще се продава козе сирене, козе мляко, ярешко месо, козяци,кози кожи и др. произведени от кози артикули.

   

Седма секция – Лаборатория. Всеки желаещ може да провери векспресно изследване:

1.Наличностна тежки метали в наднормени количества в своя организъм, като даде заизследване един косъм. Трябва да се има предвид, че до преди 2 г. столичани ижителите на големите градове бяха подложени на въздействията на ауспухнитегазове, в които преобладаваше олово.

2.Виздишания въздух има редица газообразни вещества, които са индикатор заправилната обмяна на веществата в организма.

3.Алергичниятстатус на посетителя.

4.Различнипатологични процеси в най-ранна фаза.

5.Въздействиес очен тренажор, който премахва необходимостта от очила с.диоптри.

Резултатът от всяко от тезиекспресни изследвания се принтира на фиш, с който посетителя може да запознаелекуващия си лекар.

 

Правни проблеми. Теренът от 20 дка , на който ще бъде изграденпаркът е мой наследствен имот, който предоставям.

                                                   оОо      

Паркът СОФЕКО ще се стопанисвасъвместно със СО, а средствата за поддържане ще постъпват от наеми нащандовете, от реклами и от входни такси (1 лв. за възрастни и безплатно за деца).В неговите секции ще провеждат уроците си по биология ученици от различникласове, а когато няма уроци ще работи лятна академия. В секциите ще развиемклубове по интереси, ще се изнасят популярни сказки и научни доклади – щесъздадем лектория, подобно на дружеството Георги Кирков от близкото минало. Полиния на софийската търговско-промишлена камара ще създадем контакти сбраншовите организации по млечна промишленост, по билкарство, по пчеларство, поптицевъдство, козевъдство, аквакултури  идр., чрез които ще се свържем с фирмите в съответните направления, за които щеподготвяме кадри.

Проектът СОФЕКО беше докладван  пред СОС под председателството на г-н ЕвтимЕвтимов и беше приет по принцип. План-сметката показа около 500 хил. лв. засезонен тип оборудване. Павилионите и щандовете ще бъдат от алуминиевиконструкции, а ниското строителство не изисква сложните процедури по ЗУТ.Предметът на използване на земята няма да се променя. Паркът ще се използвасезонно.

Във всека секция ще работиспециалист-биолог, а персоналът ще бъде общо 10 души без охраната. Всичкидопълнителни дейтости ще бъдат отдадени на търг.

 

Комуникации: До Илиянци пътуват два трамвая, а до парка – 6автобуса и 4 маршрутки.

На 50 м от парка има асфалтираношосе, което не се използва, а може да побере над 1000 паркоместа.

В терена има водопровод, ток, ноняма канализация. Има дренажна система. Жилища има на 250 м.

 

 

                                                  Проф. д-р Янаки Караджов,

                                                  София, ул. „Проф. Джовани Горини”22

тел.843-15-35, 0885 456700

e-mail ya_karadjov@abv.bg