Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Апитерапия при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника


Дата: 27.03.2014
+ А | - a

Апитерапия при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника

      

Проф.д-р Янаки  Караджов – апитерапевт


При някои хронични заболявания се образуват язвени дефекти в стените на стомаха и (или) дуоденума. Когато са повърхностни, говорим за язвени лезии, но често се засяга не само лигавицата , но и мускулестия слой на стомашната или чревната стена, което води до перфорация. В 38% от случаите язвата се причинява от Хеликобактер пилори, но важна роля има наследствеността, нарушения режим на хранене и живот. Проявява се с периодични болки под лъжичката, при прием на храна (на кисели, сладки, дразнещи, пържени, пушени храни, злоупотреба с алкохол, пушене, преумора, стрес.В някои случаи се предшества от гастрит. Боледуват по-често мъже на 25-50-годишна възраст.

Язвената болест се съпровожда най-често с периодична болка под лъжичката, понякога с повръщане или запек. Редуват се обостряне (най-често през пролетта и есента) и ремисии. При перфорация се развива перитонит или кръвоизливи, съпроводени с внезапна слабост, остра, прободна болка, припадък, кървави или тъмни изпражнения и остра анемия. 

Диагноза: ендоскопия

Диференциална диагноза : рак, диабет, болест на Крон, тбц, сифилис.

Апитерапия: 

1. Прополисов разтвор без алкохол – 2 мл в айрян;

2. Пчелен прашец 2 с.л. в 50 г кисело мляко;

3. Проелби – по 1 винена чаша на гладно;

4. Рецептура: Мед (акациев, ментов, мащерков), зехтин, гроздова ракия по 1 кг, 100 г монофлорен пчелен прашец от слънчоглед, 10 г пчелно млечице, 8 г апис тотале  и 5 жълтъка – по 2-3 с.л. на гладно.При язва на стомаха 1 ч. преди ядене, а на дуоденома - 10 мин преди ядене.

 Срок 2 месеца; чай от мента, лавандула или  смрадлика, жълт кантарион и дилянка по равно. Подслажда се с монофлорен мед.

сок от картофи с мед;

пчелно млечице с акациев мед 1:100;

пчелно члечице, монофлорен прашец и мед в съотношение 1:10:100.

5. Режим: БЕЗ пушене, твърд алкохол, стрес, преумора, недостиг на сън 

препоръчва се почивка;

6.  Диета: - БЕЗ газирани напитки, кафе, колбаси, полуфабрикати, концентрати (без Е-та), подправки, люто, солено, пушено, кисело, горещо, студено,

много сладко, пържено, нередовно, бързо (на крак), безсистемно хранене, скандали;    

- Със добро настроение, малка гроздова, салата със зехтин, крем-супи, зеленчуци на пара, варени риба, пилешко месо, фреш от зеле, моркови, картофи, плодове (ябълки, банани, киви, пъпеши, сливи, цитрусови). 

Диетата да се спазва пролет и есен!