Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Всичко Mара втасала, само не се измила


Дата: 27.03.2014
+ А | - a


Всичко Mара втасала, само не се измила

 Проф.д-р  Янаки  Караджов 


Над българския политически хоризонт изгря новата комета Борамор – да преборим любовта във всяка институция, във всяко министерство, във всяко ведомство, и най-вече в Парламента и по върховете на властта. Покълнала като дъхава теменужка, любовта поразява млади и стари, бедни и богати, честни и корумпирани, предизвиквайки едни и същи трепети.”Любов всех возрасти покорна”, ни завеща великият Пушкин, а поетът на народа всеруски Лука Мадищев ни закле: „Любете се, но акуратно, по краткото е по-приятно, и от жестока похот вази свети Онуфри да ви пази!” 

 Това нежно чувство трябва добре да се опази от чужди погледи и посегателства, а дори и съзряна у уважаван възрастен политик или държавник с внуци към по-млада сътрудничка или колежка, трябва да се направим, че не сме я видели и само да промълвим: Дай боже всекиму!

Когато вместо борбата с корупцията  сътрудници на Боркор обявиха всенароден поход срещу любовта, който завистниците и сухарите побързаха да назоват Борамор, народът ахна!Отново вместо да си гледат работата, властници и депутати, атакувани от тази омайница пролетта, връхлетяха върху нежния пол, някои си пуснаха мустаци, а ной-бързите сътвориха потомство. Не ги спря ни свян, ни срам! И как да се почувстват виновни, когато начело бяха бате Боби, Мончо Паси, Серж, а сега и военния велможа, скочил в кревата на кюстендилската устатница с устрема на нашите войски при Сливница, Булаир и Дойран, които, недочули командата, вместо „Напред на нож!” разбрали „По пет на нож!”

Вярно, някои от тях сведоха знамена и се предадоха кой с благословията на отците, кой с напътствията на Есграон, но основната маса ергенаши продължиха смело напред, като доведоха нещата дотам, че заедно с имуществото вече трябва да декларират и любовниците си! 

А тези, които още нямат нищо за деклариране?

Мъка!   

 Прословутият Боркор и неговият нов шеф си намериха приятно забавление, като се хвърлиха да издирват кой с кого спи явно или тайно, което разкрива уникални възможности за отвличане на вниманието от въпроса за насъщния и поставя в положение „партер” всеки мачо, а останалите в състояние „капо” пред собствените им потомци и подчинени.

Ситуация, развълнувала стари и млади, мъже и жени. Старите си мислят: ”Всичкото Мара втасала, само г... си не измила!”, младите отсичат:

„Стар пръч млада върба кърши!”, мъдрите казват:”Ако искаш да познаеш някого, дай му власт!”, жените си шушнат:”Ако си мома, стой си у дома!”, умните се споглеждат:”Луд умора няма, само се поти!” 

Докато партийците се правят, че нищо не се е случило, рязаните мълчат като ибрици! Нали Сокола им беше същия палавник, но навреме се изхули и сега като почетен ако иска и харем ще си направи!

Песимистите смятат, че е дошло време разделно, а оптимистите си чакат реда за мома гиздосия или булка поразия. „Жената на моя приятел депутат не е жена, но ако е много красива, той не ми е приятел.”  

Както се вижда, пословиците, с които беше отговорено на възникналите въпроси, съпътстват българщината през вековете история и запазват националната ни идентичност.

Ето още един случай на ситуации, при които едната влиза в сила вместо другата:

Из цикъла „През океани и морета в джоба с термометър” 

...Отидохме в Япония. То бе голяма церемония.

Там на Микадото велик да присадим мъдо от бик!

Там поликлиниката бе чудесна и операцията мина лесно.

Микадото се подмлади, хиперстеничен вид доби.

Но вместо във харема да се бави, започна да покрива...крави! 

...Любете се и множте се! И изучавайте таблицата за умножение!