Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

До негово Високопреосвещенство


Дата: 27.03.2014
+ А | - a

До негово Високопреосвещенство 

 Касиан -  игумен  на православен манастир„Благовещение”

          

Предложение


От: Проф.д-р Янаки  Караджов – пчелар и апитерапевт, гл. редактор на електронен вестник „Апимедика-Апикултура”, София 1505, ул. „Проф. Джовани Горини”№ 22, тел 02 843 15 35; моб.0885 456 700; e-mail  Ya_Karadjov@abv.bg


Ваше Високопреосвещенство,

Модерното пчеларство отдавна е усвоило производството на монофлорни медове, което във Вашето образцово стопанство няма да е трудно, а те са строго необходими при апитерапията. Същото се отнася и до основните пчелни продукти пчелен прашец и прополис. Гамата на лечебните пчелни продукти се допълва от Апис тотале, Търтеево пило, както и от комбинираните пчелен мед от определени видове и сухи фрукти и ядки. Номенклатурата на произвежданите  и предлагани от вас продукти би могла да се разшири значително със сладкарски артикули с определено лечебно и профилактично действие, както и с хлебни изделия с прополис, пчелен прашец, апис тотале и т.н.

  Аз съм преди всичко микробиолог и в тази област съм направил няколко световни огкрития. Моят сътрудник Димитър Боршуков, с когото Вие сте се срещали, е оставил една опаковка от ефективни микроорганизми, с които ние експериментираме и внедряваме в страната с бързи темпове. Заедно с Димитър ние бяхме в чудесния ви манастир на 22 март с намерението да предложим сътрудничество. То се състои в иновации в животновъдството, във ветеринарното обслужване на съществуващите преживни животни и в интродукцията на нови видове с изключителна ефективност и продуктивност, в оздравяването на овощната и зеленчуковата ви градина, в интродукцията на артишок, лимец и др. растителни видове с доказана полза, в хигиенизирането на цялото ви стопанство, и в съвместното изграждане на Неделно училище. 

 Моят екип създаде електронен вестник „Апимедика-Апикултура“, който се появи в ефир миналата година и излиза два пъти месечно. Главна цел на вестника е обучаването по виртуален път на българи и чужденци (вестникът се превежда на основните езици и имаме представители в Китай и др. страни) в нашите десет Колежа, обединени в общ Център Агробизнес Академика. Обучението на млади еко и агроспециалисти, което ние вече реализираме, ще добие нова мощ, съединено с вярата в Бога, която е ваш приоритет.Предлагам да създадем Неделен колеж със смесен тип обучение: традиционно в прекрасния ви манастир и виртуално чрез нашия вестник. При достатъчно желание и старание от двете страни този проект автоматично надхвърля рамките на Европа и заема мястото на Световен център!

По всички повдигнати въпроси сме готови да се срещнем в удобно за Вас време и място в най-скоро време.

 Използвам случая в знак на уважение да подаря на манастира нашия вестник „Апимедика-Апикултура“ (Апис е родовото име на пчелите). Ако нашите идеи Ви допаднат, за нас ще бъде чест да станете член на Редколегията на вестника ни!

 Прилагам структурата на нашия Център, който е в процес на лицензиране. Вестникът изпратихме още преди Коледа на висшите органи на Парламента, Президенството и Министерския съвет, за което срещаме само подкрепа. Уводната статия на вестника ще Ви ориентира относно нашите бъдещи намерения.

София, 23 март 2014 г.                         С уважение:проф.Я.Караджов