Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Любопитни факти за пчелите


Дата: 27.03.2014
+ А | - a

 Любопитни факти за пчелите

Проф.д-р Янаки Караджов – апитерапевт


Римският император Тиберий изписвал пащърнак от Германия заради неповторимият му вкус и аромат. Младите му нежни листа консумирал като салата, а корените му като гарнитура на месни блюда, настъргани и подсладени с мед. Магове и лечители му били казали, че ако яде пащърнак, ще сънува мъдри сънища, сърцето му ще укрепне, умът му ще е ясен, а той ще бъде изпълнен с доброта и спокойствие.  

 Отвара от пащърнак, подсладен с мед се препоръчва при безсилие, като общоукрепващо и тонизиращо средство, при лечение на стенокардия, неврози, нефролитиаза, кашлица, при колики. Пащърнакът укрепва стените на капилярите, подобрява храносмилането и очиства организма от шлаките. Познайте от какво е боледувал Тиберий?

*

Македонският пчелар Мирко Трушчец (67 г.) от с. Ореховац обучил пчелите си да носят меда направо в буркани и шишета, съобщи „Максфакс”. Той почнал да поставя стъклени съдове в кошерите и пчелите изграждали в тях пити, които  пълнели с нектар.Студеното стъкло обаче им пречело, затова те правели пити, без да  допират стъклените стени.  Насекомите ваели красиви форми и Мирко започнал да ги продава като сувенири. А и медът бил уникален – недокоснат от човешка ръка.

*

Медът от високопланинските ливади на Западните Родопи е с подчертани лечебни свойства и се продава по-скъпо. Билките в Родопите над 1300 м надморска височина са над 85% от ливадната растителност. Те са по-богати на биологично активни вещества, на минерали и редки елементи. Най-чист в екологично отношение е районът на с. Водни пад, на Чаира и на Триград.

*

Тайванка остана без скъпите си силиконови гърди, след като беше ужилена от пчела. 31-годишната жена карала мотоциклет, когато в дълбокото й деколте влезла пчела и я ужилила по дясната гърда. След няколко часа тя започнала да става по-малка, а след 2 дни спаднала напълно. Хирургът, поставил инплантантите, заявил, че те трябвало да издържат натиск от 200 кг и е странно, че пчела е в състояние да причини такова скъпо струващо поражение.

*

„И внуши Господ на пчелите:”Живейте сред планините и яжте от всички плодове”. Защото от пчелите излиза мед с различен цвят. В него има изцеление за хората”.

                         ( Коран, Сура 16:68 )

          Стършелите са опасни врагове на пчелите когато са в голямо количество. 30 стършела унищожават 30 000 пчели за 3 часа. Те хващат и отвличат пчелите не само от кошерите, но и от летящите роеве, роевите гроздове и дори от цветовете. Присъствието на пчеларя не ги плаши.

          При нападение от стършели пчелите заемат необичайна поза на прелката: те обръщат глави към нападателите и изправят нагоре предната част на тялото си. Образуват и вериги като с телата си преграждат входа в кошера. Опитите им да забият жилото си в тялото на стършел много рядко имат успех. По-добър резултат дава натрупването им върху стършела без да го жилят.Ако 500 пчели образуват около него живо кълбо температурата в него се повишава до 45 градуса и след 15 мин стършелът не е жив поради топлинен удар, докато пчелите издържат до 48 градуса по Целзий. Смята се обаче за  рядко явление да се намери убит стършел пред кошерите, защото пчелите, особено нашенските, са кротки и миролюбиви.Друг е въпросът с африканските и американските пчели

                                                  оОо

        В природата съществуват 12 000 вида пчели, но само един вид – медоносната пчела Apis mellifica  занимава умовете и чувствата на милиони хора по света (у нас те са 120 000), които в ролята на любители или професионалисти отглеждат пчели. Корифеите в пчелната наука са известни, но всеки пчелар има собствено мнение по всички въпроси на биологията и болестите на любимите си насекоми, и всеки пчелар е апитерапевт поне за себе си и за близките си. Естествено, най-голям успех имат тези пчелари, които избягват всякакви излишни вмешателства, смущаващи реда и закономерностите, които вече няколко стотин милиона  години регулират живота на пчелите. 

                                                    оОо

        Пчелите имат външен скелет, изграден от хитин. С хитин е покрит и хранопроводът им, както и медовото стомахче – интересно приспособление, в което се помества поетият нектар. Там резорбция не е възможна, поради което всяка пчела донася в кошера по капка от божествената течност. Една клапа отвреме-навреме пропуска малки количества  нектар в средното черво, където се осъществява храносмилането. Ако тази клапа липсваше, интересът ни към пчелите щеше да бъде нулев.

                                                     оОо

        Пчелите живеят през лятото 45 дни и произвеждат през живота си 2 лъжички мед. Едната им служи за храна през зимата, а другата им взима пчеларят.

                                                     Ооо

           Когато са здрави, пчелите не дефекират цяла зима. Фекалиите им се събират в ректума, в стените на който има 4 жлези, които поемат водата от фекалиите, сгъстяват ги, а откелените ензими ги консервират. Де и ние да можехме така. 

                                                 оОо

           Сексът при пчелите протича на определени места на 10 м. височина. 

Само най-бързият, най-мощният, най-кадърният от роякът търтеи настига майката и я опложда, но през това време неговото и нейното тела трябва да останат вкопчени едно в друго. Това се осъществява с два отвора на края на нейното коремче, в което като секретни копчета проникват два негови израстъка. През това време ти пристават да мажат с крила и падат на земята, при което половият му член се откъсва и той умира от кръвоизлив.

Ромео ряпа да яде!

                                                 оОо

            Пчелите не спят – те работят денонощно. В тяхното жилище е тъмно, и за да се ориентират те използват 5 очи: две са фасетни, разположени са от двете страни на главата, а останалите 3 са прости и се намират ня темето. С тях пчелите виждат дътре в килийките, соито почистват с изключително стараниеь защото майката не снася яйце в непочистена и небайцвана с прополис килийка.

                                                  оОо

          Майката живее 5-7 години и всяко денонощие снася по 1200, а през цялата година – 200 000 яйца. Пчелите я хранят непрекъснато само с пчелно млечице..   

                                                  оОо

          Действията на пчелите се ръководят от инстинкти, но те протичат така хармонично, че оставят впечатление за волеви целенасочени действия.Пчелите заедно с мравките са социални насекоми.

                                                 оОо

          В София е регистрирано движение „Пчелите и хората”