Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Предложение до г-жа Йорданка Фандъкова


Дата: 12.03.2014
+ А | - a

                                                                          До  г-жа  Йорданка  Фандъкова

                                       Кмет  на гр.София


                                    Предложение


От: Проф.д-р Янаки  Караджов –Директор на Колеж по апитерапия, апидиететика, апипрофилактика, биотехнологии и зоополиция, гл. редактор на електронен вестник „Апимедика-Апикултура“, София 1505, ул. „Проф.Джовани Горини” № 22, тел. 02 843 15 35; моб. 0885 456 700; Ya_Karadjov@abv.bg

Относно:Въвеждане  на  японския  модел  за  употреба  на  пчелни  продукти  в  детските  градини  и  училищата.


Уважаема  г-жа  Фандъкова,

Защо японската нация повиши ръста си и продължителността на живота си през последните 20-30 години?

 След като през 70-те години на миналия век те се запознаха с България,те закупиха лиценза за нашето кисело мляко и изградиха 40 завода.Десетилетия всеки японец е включил в ежедневната си храна българско кисело мляко. 

По същото време японците  опознаха и българските пчелни продукти,както и нашия апитерапевтичен опит.Десетилетия всяко японче получава ежедневно Безплатно пчелен мед и пчелно млечице в училище от детската градина,докато навърши 25-годишна възраст. 

Вече много години японците не могат да си представят живота без пчелни продукти и кисело мляко.

Пчелните продукти са много видове и много вариетети.Само пчелният мед съществува в 100 вида. 

Предлагам заедно с мой екип да създадем нормативи за консумация на подходящ вид монолорен мед,монофлорен пчелен прашец,монофлорен прополис и  пчелно млечице съобразно възрастта и натовареността в нормалните и професионалните училища на София,както в здрава среда,така и в обстановка на предстояща и протичаща грипна епидемия.

Вероятно такъв проект би трябвало да се отправи към МОН и да обхване цялата среда. Обръщам се към Вас като просветен деятел и защото трябва да се проведе първо в столицата, а след това и в провинцията.

Използвам случая да Ви подаря едногодишен абонамент на електронния вестник „Апимедика-Апикултура“,под егидата на който ще се проведе предлаганият проект.Той излиза два пъти месечно и утре ще се появи 5-ти брой. Вестникът ще се превежда на 12 езика и ще обхване цял свят.

Г-жо Фандъкова, изпращал съм Ви не по-малко от 20 предложения по въпроси на екология,столичните кучета и др.,но имам впечатление,че нито едно не е стигнало до Вас.Наскоро изпратих три предложения до министър Греков и когато не последва отговор,се обърнах към президента Плевнелиев с молба да нареди трите мои писма да бъдат предадени на министъра.Още същия ден МЗХ реагира,като виновните началник отдел Животновъдство и инспектор ме поканиха когато искам да ги посетя, защото вратите на техните кабинети винаги са отворени за мен. Този пасаж е предназначен за тези Ваши „пазители”, за да не ангажирам пак президента.


София,24.02.2014 г.                         С уважение:проф. Я.Караджов