Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Профилактика и терапия на метеопатиите с пчелни продукти


Дата: 11.03.2014
+ А | - a

Профилактика и терапия на метеопатиите с пчелни продукти

Проф.д-р Янаки  Караджов

Влиянието на метеорологичните фактори върху здравословното ни състояние е различно при млади и стари,при здрави и болни.Става въпрос за механичните и електромагнитните излъчвания на много ниските и много високите честоти,както и торзионните излъчвания,които се усещат и „разчитат” от подсъзнанието,самосъзнанието и свръхсъзнанието.Според Източната медицина в зависимост от  мястото на земната повърхност,тези излъчвания пронизват нашите тела,като сложните връзки между тях се осъществяват чрез енергийни завихряния,известни като чакри. 

През 2008 г. Земята навлиза в нов слънчев цикъл – на всеки 11 години магнитните слънчеви полюси се обръщат,а слънчевата активност се увеличава. Слънчевите магнитни бури тази година ще бъдат 30-40 с максимум през март-април и септември-октомври (през 2007 г. бяха регистрирани само 22, а значителни изригвания почти не е имало).През 2011-2012 г. според американските учени слънчевите бури ще бъдат най-мащабни,а отделяните магнитни частици по-опасни за сателитните връзки,за ултрамодерните GPS, както и за нашето здраве.

Планетата,както и човешкото тяло,са полярни. Артерийната кръв е с положителен заряд,а венозната – с отрицателен.Биотоковете,протичащи в нервната ни система,също носят положителен или отрицателен заряд.

 За да бъде преодолян дисбалансът между „+” и „-„ могат да помогнат туризмът, алпинизмът,планинското колоездене,ски-спортовете,делтапланеризмът.Не е задължително да карате мотоциклет „Йамаха” или кабриолет „Ферари” – достатъчно е  да яхнете добрият стар велосипед и всяка сутрин да обикаляте близкия парк.

Геопатогенните зони,които конете,кравите и кучетата избягват,а котките и мравките предпочитат,са високочестотни електромагнитни полета с дължина на вълната в диапазона на резонансните честоти на органите и системите на биологичните обекти.Те играят важна роля в общуването ни с природата,като всеки трябва да търси свой път,което прави това взаимодействие индивидуално и неповторимо.Екстрасензите добре познават енергийните средища,групирани около Варна-Яйлата-Аладжа манастир-Побитите камъни,Белоградчишките скали, Триград-Дяволско гърло,Мадара-Плиска-Преслав,Перперек,Татул,Старосел, Седемте рилски езера-Рилски манастир,Рупите-Мелник,които ги зареждат с енергия,но дългото пребиваване в тях не е безопасно и предизвиква сънливост, нервност,главоболие,страх,загуба на апетит. 

Нескончаемите внушения от страна на медиите,че глобалното затопляне вече е в ход,ужасява непрекъснато напрегнатия ни съвременник,а по-чувствителните направо се разболяват от екофобия – най-модерната болест на века. Признаци невроза,булимия, депресия и дори алкохолизъм и наркомания! Не са малко хората, които не искат да създават деца, произвеждащи боклук и парникови газове, поради което се подлагат на стерилизация.Както съобщава в. „Индипендънт” има хора,развили фобия от хладилниците,поради което отказват да посещават супермаркетите,други не понасят мисълта за пестицидите,за страданията на животните,за бъдещето на плевелите.Пътуващ търговец се отказал да шофира,за да не замърсява атмосферата с ауспухни газове. Основната причина за възникването на тези тревожни състояния е прекъснатата връзка с природата.

Адаптационните и имунобиологичните ресурси на младия организъм му позволяват да понася без усилия ежедневните гравитационни, магнитни и климатични въздействия.Тренираният организъм независимо от възрастта  реагира с повишена обмяна,усилен имунитет,активизирана нервна и ендокринна дейност и повишена работоспособност,така характерни за „моржовете”. Ековъздействията върху психиката на съвременния човек и особено на по-невротичните индивиди,не се копират така лесно.

Хрониците,преуморените и възрастните реагират дори на един променен геофизичен фактор със задух, сърцебиене, храносмилателни и отделителни разстройства, с понижено самочувствие, главоболие и дори с хипертонични кризи, което обуславя метеопатиите. От тях страда всеки трети човек на планетата.

 Ние, любителите на общуването с природата, отдавна се съобразяваме с прогнозата за времето. Новата наука биометеорология разшири тези наши интереси и вече включва депресиите, безсънието, амнезията, нервността, главоболието и мигрената, намалената концентрация на вниманието, тахикардията,аритмията, задухът, артритните състояния и дори нарушението на зрението.Съчетанието на гравитационните аномалии с климатичните и геофизичните промени,както и с безвремието,в което живеем днес,задълбочава патологичните прояви и може да доведе до липса на самочувствие и радост от живота,страхова невроза,непрекъснато недоволство и оплаквания,склонност към скандали и агресия или липса на реакция срещу индивидуални и обществени негативни прояви – явления,които наблюдаваме ежедневно.Появяват се мисли за собствено нищожество,за липсата на смисъл да живеем и опити за самоубийство, които зачестиха...засега сред полицаите. В бъдеще тези прояви се очаква да се усилят и задълбочат във връзка с периодичната на всеки 11 години смяна на полюсите на слънцето.Изследванията показват, че при метеопатите работоспособността намалява с 10-15%, издържливостта – с 5-10% и нарастват депресивните състояния.В основата на метеопатологията стоят окислителните процеси в клетките,породени от свободните радикали.За възстановяването на антиоксидантната защита наред с плодово-зеленчуковите диети, млечните продукти и двигателната активност спомагат пчелните продукти (полен, пчелно и търтеево млечице (апиларнил), тъканните препарати от пчели (подмор), различните видове мед),най-често в съчетание с билки.

Рецептура:

-  пчелен прашец (най-добре акациев) 2 с.лъжици, разтворен  в 50 г. кисело мляко, преди ядене;

-  пчелно млечице по 300-500 мг.(колкото грахово зърно) на гладно;

-  апиларнил по 1-2 мл.;

-  алкохолен екстракт от пчели по 30-40 капки в течение на 1 – 2 месеца (прилаган е с успех и при проблеми в зрението);

-  линимент от пчели при ставни болки външно – разтривки. 1 с.л. стрити пчели се смесват с 200 мл. зехтин.

-  екстракт от пчели, от прополис и акациев и манов мед по равно – по 1 с.л. след ядене. Курс на лечение – 1 месец (може да се повтаря всеки 6 месеца);

-  спиртен екстракт от корени на лапад – 30 г., царевична свила и исландски мъх – по 20 г., имел 15 г., акациев мед – 50 г., вода 1 л. Настойката след прецеждане се пие по 1 чаша 3-4 пъти дневно. Курс на лекуване през зимата – 4-5 седмици, а през лятото – 2-3 седмици.

 Най-добър профилактичен и лечебен ефект има при комбинираното въздействие на плодово-зеленчуковите диети (Балканската диета: зеленчуци, плодове, зехтин и риба), с пчелни продукти, билки, млечни продукти (въздействие на лактобацилите) и повишена двигателна активност (общуване с природата в места с положително излъчване).Екотревожните пациенти се подлагат на екотерапия и психотерапия с цел възстановяване на връзката им с природата.