Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Гостува ни в."Телеграф"


Дата: 27.02.2014
+ А | - a


Гостува ни в."Телеграф"

Царят призова Европа да не спира емигрантите.„За нова,единна миграционна политика в Европа,гарантираща правото на свободно придвижване като естествено човешко право”-призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски в сайта си в личната му интернет страница.Истерията,която наблюдаваме в някои британски и френски медии относно очаквана емигрантска вълна след падане на ограниченията на трудовия пазар през януари за Румъния и България „се основава на спекулации и произволни анализи”.Приливът на емигранти във Великобритания след падането на Берлитската стена са осигурили на страната 25 млрд. паунда приходи.

„България има шанс да се превърне в пример за добро управление на процеса на приема на пристигащите емигранти у нас още повече,че става въпрос за бежанци,които търсят спасение от военен конфликт.

Подобна е и инициативата на в-к"Апимедика-Апикултура" да предложим на оставащите в страната емигранти курсове за обучение по пчеларство,апитерапия, апипрофилактика и апидиететика.Те се провеждат по програма на Министерството на труда и социалната политика и фигурират в Списъка на професии в България. Получили гражданство,емигрантите ще имат права да ползват дотаците по Програмата за развитие на пчеларството през 2014-2017 г.,както и помощите, получавани в Агенцията на бежанците.Нейният директор г-н Николай Чирпанлиев прие нашето предложение и ни увери,че пари за подобна инициатива (само от САЩ са постъпили 3,5 млн. долара).Подобен е съветът от еврокомисарът г-жа Кристалина Георгиева на емигрантите да се осигури поминък.Заедно с това ще нарастне и броят на българските пчелари,който напоследък стремително пада,а с това и броят на пчелните семейства.„Имайте търпение един месец,докато проведем анкета сред бежанците и разберем кои от тях ще станат български граждани!” Ние не бързаме – има време до пролетта,защото сега пчелите спят.