Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Полуфинален мач по тенис


Дата: 27.02.2014
+ А | - a

      Полуфинален мач на Гришо лиши от сън цяла България.

 Проф.д-р Янаки Караджов – апитерапевт,но преди всичко тенисист


Приключва "Australian open" и за първи път нашият любимец Григор Димитров ще играе полуфинален мач с Рафаел Наддал – тенисист №1!

В Сидни е ранен следобяд с лек ветрец и приятните 21 градуса,а в София е 3 ч.през нощта и ние тръпнем пред телевизорите,изпълнени със съмнение дали Господ е българин и възможно ли е да се повтори 1994 г.

Първи сервира Гришо – изпраща топката с 219 км/ч.Играе напористо,но зряло и печели първия гейм с 2 аса София ликува но и агитката ни на игрището си я бива.Браво,Гришо! Българи юнаци!През втория сет един великолепно изпълнен диагонал срази Наддал – 2:0 гейма.В първите си 4 мача в Австралия Гришо направи 55 аса.След грешка на Наддал още един гейм.При нас вече е по-весело.Не мислете,че Гришо е съвършен.Понякога прибързва,но по-добре, отколкото да забавя реакциите си.Сърце,а издава мучащи звуци след всеки удар, наподобяващи секс стенания,но това не му помага.

Гришо беше под № 100 в световния елит,а играе равностойно с №1.Букмейкърите не дремят.Залага се на прогнози и всякакви предвиждания. Гришо е само на 21 г. и 255 дни,а играе за победа.Облечен във фирмена бяла фланелка и сиви бермуди,той стои добре! Наддал е с червена фланелка и тъмни бермуди,а главата му е привързана с носна кърпа.Селяндур!Той настройва срещу себе си публиката с непрекъснато мучене.Нашето момче с осанка на победител изчаква номерата на Надал(той явно е фаталист и непрекъснато се пипа по носа и веждите).

С напредването на играна,обаче Наддал се адаптира по-добре към терена и греши все по-малко.Нещо повече – Наддал привидно дава преднина на Гришо и го стимулира да греши.Слабо място на Гришо е сеченият бекхенд на Наддал,но той се амбицира,налага бързо темпо,а испанецът чувства силна болка в лявата си ръка (той е левак) от голям мехур в областта на дланта и губи ритъм – прави двойни грешки в един гейм. 

В почивките Гришо си хапва шоколад – явно е изчерпал енергийните си депа.И това помага!Българската агитка усеща промяната и насърчава нашия юнак,който отговаря с два аса!

2:2

Часът е вече 7 (играта е продължава над 3,5 ч.) и ние пред телевизорите също трябва да се подкрепим с по едно кафе.

  Интересно е,че човек изразходва енергия не само когато спортува,но и когато наблюдава спортно състезание,особено когато прави това със страст!Вече и двамата допускат повече грешки,отколкото очакваме.Агитката реве „Григор Димитров” с английски акцент,което показва участие и на австралийци. Надал жално пъшка и се поти като прасе и започва да „бави” топката.Следва ново страхотно воле.Публиката ликува!Следва най-дългото разиграване в турнира - 29 удара,в което побеждава рутината и испанецът печели гейма.

3:2 във втория сет.

   Макар и в далечна Австралия имаме чувството,че се намираме в Храм на големия спорт,защото тук спортът е религия.Скоро нашата гордост е възстановена.Господ отново е българин!Една страст,една воля,една победа, една телевизия!Наддал мучи като едър добитък пред заколение... и губи нови точки.Гейм за Гришо! 

4:4! И нашият юнак започва да реве като Тарзан!

    В София вече е 7,30 ч. и зрителите със съжаление изоставят ТV и хукват на работа.Снежен хаос в САЩ! По летищата остават недоспали хиляди пътници. Пътищата са заледени!

   Наддал атакува в слабия ни ъгъл вдясно и печели точки.Той вече мучи като бик в разгара на полов акт!

4:5 за испанеца

Едва сега разбирам защо моят приятел Наско Мандаджиев не спи по цели нощи и как по време на тенис турнири отслабва с по 3-4 кг.

Да играеш срещу Рафаел Наддал - №1 в света и да му се противопоставяш успешно не е лесно!

5:5

Наддал е пред победа в гейма.Ние в София сме изпълнени с адреналин, готови на всичко!Испанецът се поти,бърше се, но подобрява играта си.В Първия си мач срещу Наддал Гришо беше 48-и в ранг-листата,сега е 21-ви.Какъв напредък!Да накараш Първият да квичи като недоклано прасе,а публиката да му се смее!Воле на мрежата и точка за Гришо.Овации!Смяната идва при 2:4,а аз свалям напрежението с "Турбухалер" (помпичка,от която всмуквам сребърни йони против "ХОББ").Надал се пипа за лявото ухо,за носа,за дясното...получава вероятно тремор на пръстите,но спечелва тайбрека със 7:3. Ще се играе реванш.Бермудите на Първия са мокри от кръста до чатала.Зор!Надал е цял в лепенки по ръцете.Призив към зрителите да бъдат по-тихи през време на разиграването.Междувременно Гришо вече е 19-и в ранглистата!Наддал победи! Победи опитът,рутината,както е и редно!Но ние се чувстваме измамени.Нали Господ беше българин !?!

След този мач България разви Гришомания.

Едва след пресконференцията разбрахме колко не сме били прави,като се подигравахме на пъшканията и охканията на Наддал,защото вероятно той страда от "ХОББ" (хронична обструктивна белодробна болест)и има задух.Испанецът благодари на съдбата за големия късмет да победи нашето момче,каза, че успехът му е напълно заслужен и мястото му е на върха на световния тенис.