Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Предложение относно ветеринарните специалисти


Дата: 27.02.2014
+ А | - a

Предложение

От Проф.д-р Янаки Караджов –Директор на "Колежа по апитерапия и зоополиция",гл. редактор на електронния вестник "Апимедика Апикултура", София 1505,ул.„Проф. Джовани Горини„№ 22, тел. 02 843 15 35,0885 456 700

E-mail Ya_U=Karadjov@abv.bv

Както добре Ви е известно,здравеопазването в поне 4 области на страната се влошава драстично поради липса на лекари.Преподавам от 1963 г. във ветеринарните факултети в София,Стара Загора и отново в София и съм твърдо убеден,че ветеринарните специалисти не отстъпват на хуманните си колеги. Един общо-практикуващ ветеринарен лекар лекува десетки видове пациенти – от пчелите до слоновете,прави ежедневно коремни операции,кастрирайки женски свине и кучки,а чрез участие в ДВСК неговите професионални грижи имат за обект не само животните,но и хората!

Като специалист по ветеринарна микробиология не съм се сблъсквал само с два патогенни агента:бледата спирохета и гонококите,от които животните не боледуват.Повечето от патогените са общи за животните и за човека и това намира израз в зоонозите.

Съществува афоризмът,че хуманният лекар лекува човека,а ветеринарният – човечеството!В този каламбур има много истина.

Моето  предложение е следното:В засегнатите окръзи има безработни стотици ветеринарни лекари и хиляди ветеринарни техници,произвеждани от два ветеринарно-медицински факултета и четири ветеринарни техникума (последните досегашния министър д-р Мирослав Найденов,мой студент, възпитаник и секретар беше решил да закрива,но му мина котка път).Основната част от тях мие чиний на Запад и с готовност и удоволствие ще се преквалифицира.За целта е необходимо министрите на здравеопазването, земеделието,околната среда(нашите възпитаници изучават и екология) и финансите да разгледат и одобрят ваш и мой доклад,който ще срещне подкрепа на Герб и ЕС!Чрез алтернативен поетапен образователен процес за преквалифицирането на ветеринарните лекари в общо-практикуващи хуманни лекари и на ветеринарните техници във фелдшери само след няколко месеца ще имате на разположение необходимите кадри.При това всичко ще протече в съответствие с Директиви 78/1026/ЕЕС и 78/1027/ЕЕС.Нивелирането на едните и другите медицински специалисти и усвояването на хуманно-медицинската нормативна база може да се извърши в движение по линията на семинари в свободните дни.

Ръководеният от мен Колеж по апитерапия ще бъде изцяло в услуга на това преквалифициране чрез отделите си за апитерапия,апипрофилактика и апидиететика,в които професионално ще подготвяме кадри по програма, одобрена от МТСП.Подготвените в нашия Колеж студенти ще постъпват на работа на щатни места като апитерапевти,апипрофилактици и апидиетици по Класификатора на професиите в МТСП.