Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Добра воля


Дата: 24.02.2014
+ А | - a

        Дo г-жа  Вера ГаневаИмам приятното задължение да те информирам, че от миналата година излиза електронният вестник „Апимедика-Апикултура”, чийто главен редактор съм аз.Наш приоритет е да възродим пчеларството и повишим консумацията и интереса към меда и останалите пчелни продукти у нас и в чужбина. Масовата смъртност при пчелите през последните години намали числеността им в Европа със 75% ( в Калифорния – с 80%),което принуди американците да създадат електронни пчели за опрашването на основните земеделски култури.

Всички са разтревожени от казаното от Айюнщайн, че ако пчелите си отидат, 4 г. след това и за нас няма да има място на тази планета.

Редколегията на „Апимедика-Апикултура” те избра за посланик на добра воля за Австрия и те упълномощава да ни представляваш пред официалните институции,както и да договаряш наши начинания с културните институти на тази страна. С отделно писмо за това ще бъде уведомен (ако ти приемеш това почетно звание и ни уведомиш за това писмено) Българският културен институт във Виена. Независимо от това ти подаряваме годишен абонамент на вестника.

„Апимедика-Апикултура”излиза два пъти месечно  (утре ще се появи бр. 4) и основните и значими материали се превеждат на 12 езика. Немският превод е поверен на проф.д-р Волфганг Люпке,мой ученик,който живее във Варна.Вестникът е съставен от материали,които обхващат 40 рубрики. Към вестника разкрихме “Колеж по пчеларство,апитерапия,апипрофилактика,апидиета и зоополиция“, към който по предложение от сръбска страна ще се присъедини бизнес отдел. В момента обучаваме виртуално чрез материали от вестника студенти по пчеларство,апидиетика и зоополиция на професионално ниво. Скоро ще излезе в ефир и преводната му част. Надяваме се чрез вашия институт за ролята на вестника и Колежа да бъде уведомена австрийската културна общественост и живеещите там българи. Вестник „Апимедика-Апикултура” има подкрепата на Комисията по земеделие на ЕС.

С една група социално и финансово осигурени интелектуалци водим занимания  по природосъобразен начин на живот и рационално хранене, в което главна роля имат медитацията,пчелния мед,прополиса,пчелния прашец,пчелното млечице и отчасти пчелната отрова.С тези продукти бяха предпазени от грипна инфекция нашите студенти и близки,независимо от епидемията предимно с птичи грипен вирус,която заглъхва в България след като достигна интензитет 300 и повече инфектирани на 10 000 души и отне живота на стотици малки деца и предимно млади хора.

Българската асоциация по затлъстяване(по-лъскавото име е метаболитния синдпром) ще проведе с мое участие Международен симпозиум в Албена на 1-3 юни т.г. По това време в Албена е чудно.Аз ще изненадам гостите на моята секция с балони с кошерен въздух (той лекува астма, хроничен бронхит,белодробна туберкулоза,кожни алергии и рак) и един мой вариант на виенския сливов десерт:сухи сливи,лешници,ром,акациев мед, прашец и раздробени орехи, а във всяка слива – по една пчела.Масовата смъртност осигурява голямо количество умрели пчели,а новият ми апел е:Не хвърляйте умрелите пчелие – яжте ги!

Верче,ти си втората посланичка на добра воля (което значи без възнаграждение) – първи е Златозар,който работи в Китай. Надявам се в скоро време „добрата воля” да отпадне и всеки от нас да получи полагаемия му се хонорар. Полето за работа е необхватно.

Ваканцията на моя внук беше посветена на шкембе чорба,мед,ябълки,портокали и Витоша – една природосъобразна традиционно българска диета (без портокалите).Надявам се да го намериш освежен и готов да атакува немския и екологията.

Ние с булката Калинка ценим твоята апостолска и съвсем не женска роля в този етап от живота ви и те поздравляваме най-сърдечно: дядо Жан

 

 София, 09.02.2014 г.