Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Предложение


Дата: 26.01.2014
+ А | - a

                        До г-жа МАРИЯ ГАБРИЕЛ -                                                                                    ЕВРОДЕПУТАТ


                      П   р   е   д   л   о   ж   е   н   и   е

От: Проф. ЯНАКИ КАРАДЖОВ, гл. редактор на в. АПИМЕДИКА-АПИКУЛТУРА, 0885 456 700; Ya_Karadjov@abv.bg

            Салут, Мария!

    В Европа не достигат 13 400 000 пчелни семейства за правилното опрашване на отглежданите култури, като търсенето на опрашватели се увеличава пет пъти по-бързо всяка година! Най-нуждаещи се са маслодайните култури (рапица и слънчоглед), овощните и зеленчуковите градини.
    Най-голям е дефицитът в Молдова (над 80%), Великобритания (75%), Франция, Германия и Италия (над 50%). Европа общо има само 2/3 от нужните пчелни семеъства, а Балканските страни – 90%.
    България с постоянно нарастващите насаждения на рапица за дизел и маслодаен слънчоглед се нуждае от над 1 200 000 пчелни семейства! (Проф. Саймън  Потс от Университета в Рединг, Ю.Англия).
    Д-р Том Брийз в публикация от 8 януари 2014 г. в сп.PLoS One: ЕС не е предвидила този дефицит.
    В Европа все още липсват последователни екологични и селскостопански политики както относно необходимите пчелни семейства, така и за нуждата от защита на местообитанията на дивите опрашители (диви пчели, самотни пчели и др. насекоми), от които все по-зависимо става селското ни стопанство. Има сериозен риск продукцията на плодове и зеленчуци значително да намалее. Явно ще трябва да се заемем и с отглеждането на дивите опрашители, които са в състояние изцяло да заменят пчелите.
    Предлагам проект с участието на пчеларските дружества за определяне на състоянието по райони, както и на разработването на мерки и постановления за опазване и защита на естествените местообитания, както и размножаването на дивите опрашители, като тази мярка се финансира от САПАРД. Не е лошо по този, а и по други въпроси да се срещнем с проф. Греков.
    За Молдова имам и друго решение. Молдова е готова заедно с Румъния да основем общ колеж по  пчеларство, апитерапия и зоополиция. Преди 1 година дискутирахме това мое предложение в нейното посолство, като средствата за това начинание може да се осигурят по програмата за трансгранично сътрудничество. Имам подръжката за трансграничен проект и на посланика на Румъния АНТОН ПЪКУЛЕСКУ, който по майка е българин. Определи ми кога да се видим и отдели повече време – останалите клееви атрибути са моя грижа.


София, 11.01.2014 г.                                             С поздрав: Жан Караджов