Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Лечебни свойства на хумата


Дата: 26.01.2014
+ А | - a

          Лечебни свойства на хумата
          Проф.д-р Янаки  Караджов - апитерапевт

     Модни тенденции господстват и в такава сериозна материя,като здравето и лечебните процедури,с които го постигаме.Подобно на огромно махало лечебните ни умения се колебаят през  вековете от древността до бъдните космически технологии.Така стои и въпросът с лечебните свойства на хумата, която е вид глина,без която нашите баби не биха могли да измият главите си и биха останали с фризури „ела с мен в пещерата”.
    Представата ни,че хумата,която в Далечния Изток и в Тъмна Африка още не е заменена със сапуна,а е атрибут на козметиката,не е съвсем оправдана.Вярно е, че няма унгвент,пудра или друг продукт,в който водещите козметични концерни  да не влагат определен вид глина,но тя не е само вид субституенс(заместител), а добре аргументиран участник в общия лечебен комплекс. 
    През последните години различните видове глина отново предизвикаха оправдан интерес у нас,който възбудиха годишнините на народните ни лечители Учителят Дънов,Петър Димков и Ванга.Спазвайки традициите,народните ни лечители винаги са включвали хумата към богатият набор от лечебни средства, прилагани хилядолетия от народната медицина.
    Наблюденията показват,че тревопасните животни,наред с пръстта,която поемат на паша заедно с корените на тревите и която попълва пулът от необходими за храносмилането им баластни вещества,предпочитат когато са болни да пият вода от извори с глинести брегове.Размитата глина е обогатила с микроелементи тази вода.
    Яденето на пръст(геофагия) е широко разпространен инстинкт при животните,с което те задоволяват липсата на соли в храната.Всеки добър стопанин осигурява добитъка си с буци каменна сол.Много диви птици(гълъби, папагали и др.)кълват глина,гълтат я и я носят на малките си.
Съществува и специален повик,с който пиленцата заявяват нуждата си от глина. Доказано е,че необходимостта от неутрализиране на различните алкалоиди, които те поемат със семената на растенията,част от които са токсични се осъществява с адсорбционната активност на глината.В африканската савана местата с високо съдържание на соли са привлекателни за дивите животни, включително и за слоновете.Те ежедневно те се нуждаят от една чаша минерални соли.Хищниците се възползват от тези прояви на самолечение при тревопасните,с което без много усилия задоволяват ловните си инстинкти.
    Ролята на хранителни добавки при животните се изпълнява не само от различните видове глина и от обикновената сол,но и от почвата,богата на микроскопични тръбички и спорообразуващи микроорганизми – продуценти на антибиотични вещества.
    Хумата съдържа всички минерални соли, от които се нуждае орга- низмът на млекопитаещите. Недоимъчните състояния са причина за рахи- та (липса на калций), анемиите (липса на желязо), крампите (липса на магнезии),  мускулната слабост (липса на калий), лошият растеж (липса на олигоелементи), пораженията на сърцето и бъбреците, костните разстрой- ства (липса на мед), нарушения в репродукцията (липса на манган), ано -рексията (липса на цинк), „гушата”(липса на йод), старческите болести (липса на микро- и макроелементи) и т.н. 
    Хумата е вълшебна пръст с приложение в медицината и козметиката от хиляди години.Прилагана е срещу холера,дизентерия,диарии,възпаления на кожата,рани,натъртвания и др.Болните животни предпочитат да пият вода от места,където почвата е глинеста и е предала лечебните си свойства на водата. 
    Хумата е богата на силиций,железен оксид( с доказан недоимък в Източна и Южна Европа),титанов анхидрид,магнезиеви соли,различни микроелементи. Минералните съставки на хумата се отличават с лесна усвояемост от организма. Нейните силно изразени адсорбционни свойства да поглъща микроби,токсини, гной и газове са известни още от древността.Използвана е при стерилизиране и мумифициране,защото предотвратява разлагането на тялото.
    Хумата се прилага външно под формата на разтвори,компреси,фрикции,бани и вътрешно като прах,разтвор или парченца.По време на лечението с хума се яде вегетарианска храна и не се употребяват алкохол и по възможност медикаменти.      Днес тя се използва за калолечение,както и в козметиката.Наши известни центрове за калолечение са Поморие,Тузлата,Рупиите и др.Те привличат хиляди недъгави и болни,както и жени,така и мъже с прояви на стерилитет (над 30% от семействата).   
    Хумата е оцветена различно в зависимост от минералния си състав.
    Бялата хума се нарича каолин и е подходяща за суха и нежна кожа.Влиза в състава на бебешките пудри.Съдържа силиций и помага за неутрализиране на токсините.Като компонент в маски за коса придава жизненост и блясък.
    Зелената хума е подходяща за нормална и мазна кожа,както и за мазна коса. Регулира мастната секреция,почиства и подхранва с минерали и ревитализира кожата.
    Червената хума се прилага при нормална и суха кожа.Богата е на железен оксид,олигоелементи и подобрява кръвообращението и връща блясъка на косата.
    Жълтата хума се прилага при нормална и мазна кожа.Обогатява я с минерали. Подхранва нормалните и чупливи коси.
    Розовата хума е подходяща за деликатни и чувствителни лица.Омекотява кожата и връща нейния блясък.
    Синята хума  се прилага при всички видове кожа.Обогатява я с кислород.
Хумата обезцветява боядисаната коса.
    Лечебен ефект при някои тумори,възпаление на вътрешни органи,очи и уши,паралич и др.Още Хипократ в VІ в. пр. Хр. я е употребявал,заедно с въздържането от храна,физическите упражнения,душовете с топла и студена вода,слънчевите бани,пчелните продукти и др.
    Хумата е естествен стерилизатор благодарение на своята радиоактивност.Тя отстранява микробите и токсините,укрепва имунитета без да засяга здравите клетки.Тя акумулира не само слънчева енергия,но и магнитното действие на микро и макро елементите силиций,радий,фосфор,желязо,калций,магнезий,азот, калий и др, с което въздейства на вътрешните органи.Нейните съставки са в оптимално съотношение и пропорции.Стимулира образуването на кости,зъби, кръв,нови тъкани,което е важно за подрастващите,анемичните,болните от подагра,диабет,атеросклероза,хепатит,нефрит и др.Прилага се вътрешно и външно,като преди употребата се изпича на слънце и се смесва с чиста вода,за да омекне.Слоят хума - около 2 см. дебел се разстила върху марля,която се поставя върху болното място и се покрива с вълнен плат.Престоява 1-3 ч.,след което се отмива със студена вода.Дневно се поставят 2-3 лапи.Правят се частични или цялостни бани за 15-20 мин.1-2 пъти седмично.След банята болният се изплаква добре,пие топъл чай с мед,ляга и се затопля.Прилага се и във вид на компреси,фрикции,мехлеми с мед и глицерин.
    За вътрешна употреба се предпочита зеленикавата ситнозърнеста хума. Взема се 1 ч.л. В ½ чаша вода и се пие преди или след хранене.Може да се разтвори в билков чай,медена вода,мляко,гроздов и лимонов сок,но не и в горещи питиета.Може да се приема и като прах.Не може да се предозира,тъй като е безвредна.Трябва да присъства във всяка домашна аптека. 
    Хумата при облъчване  на слънце повишава лечебната си активност.
    В древността хумата е комбинирана главно с пчелен мед. Днес възможностите в това отношение са много по-големи.
     
Рецепти с хума и пчелни продукти
    Язва на стомаха и дуоденума
– 1 ч. л.хума,разтворена в медена вода с прополис,сутрин и вечер,
преди хранене.Количеството на хумата може да нарасне постепенно до 4 ч.л. дневно.Тази рецепта има добър ефект и при колит.
Главоболие 
–Поставя се лапа от размекната хума с 5-10% прополис на тила,на врата и на челото;
Изкълчване,травми,фрактури
– Лапи от хума с прибавка на 10% пчелен восък,предварително разтопен и 5-10% прополисна тинктура;
Открити рани
– Правят се промивки с хума с прибавка на липов или кестенов мед,прополисна тинктура и екстракт от пчелни тела(подмор),които се сменят през 2 ч.;
Хрема и Синузит 
-  Разтворът,приготвен по горната прескрипция се смърка няколко пъти дневно;
Отит
-  поставят се лапи зад ушите както при главоболие;
    Конюктивит
- Поставят се лапи на тила и слепоочията и разтриване на клепачите както при отит;
Бръчки
-  кожата се мие с горния разтвор.  
 Разширени вени
    Разтварят се 300 г. хума на каша в стъклен съд,прибавят се 150 г.разтопен пчелен восък и след разбъркване се поставя върху парче плат и се налага разширената и възпалена вена.Бинтова се добре и стои така два часа и половина.След това се промива с отвара от лайка или от смрадлика.
Процедурата се повтаря в продължение на 20 дни всяка вечер.
Болки в петите
    Хума,стояла няколко дни на открито,свободно облъчвана както от слънцето през деня,така и от луната, се смесва в съотношение 10:1 с прополис на прах или 10:3 с прополисова тинктура и се разбърква в стъклен съд с топла вода. Приготвената лапа се поставя вечер върху болното място и се превързва с бинт. Престоява 3 и половина часа.Процедурата се прави всеки ден в продължение на 1 седмица,като лапата се използва еднократно
    Вода в коляното
    Счукана в порцеланово хаванче хума се пресява и се смесва с пчелен восък 2:1,кисело мляко 1:1 и 2 с.л. олио.Лапата се поставя върху измитото с топла вода коляно и се прави сгряващ компрес,докато се изтегли водата.Всеки ден се поставя нова лапа.
    Изгаряне на кожата
    Прави се мехлем от 1 яйчен жълтък,по 1 с.л. безсолна мас или ланолин и прополисова тинктура,2 с.л. разтопен пчелен восък и 4 с.л. хума.Разбърква се добре с малко топла вода и се нанася върху изгореното място през 15-20 мин. Мехур не се образува,нито остава разранена повърхност.
    Косопад
    3-4 с.л.хума се разбъркват в стъклен съд с по 1 с.л. тинктура прополис,ябълков оцет и вода.Разбърква се добре и се маже върху намокрената коса чрез втриване с пръсти.След 1 час косата се измива обилно с вода.
    Миома на матката
    Прави се лапа от жълта хума,дебела 2 см,с разтопен пчелен восък и топла вода,докато се получи консистенцията на тесто.Лапата се нанася на корема всяка вечер преди лягане за 3 часа.Пие се по 100 г. смес от 1 ч.л. хума,стояла на слънце,тинктура прополис и вода по равни части.Лечението продължава 10 дни.
    Хумата е превъзходно природно средство с добър ефект при много  възпалителни и недоимъчни болести,която трябва да се прилага като част от общия лечебен комплекс,а също и при профилактиката на старческите изменения в организма.