Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

„Време разделно” на Антон Дончев шества 50 г. по света


Дата: 13.01.2014
+ А | - a

„Време разделно” на Антон Дончев шества 50 г. по света                                                              Проф.д-р Янаки Караджов 

    Преди 50 години един млад и неизвестен автор получава по милост 75 лв. за командировка и с тези пари обикаля Родопите 15 дни.
„Никога преди това не бях ходил там,но любовта и умилението,които изпитах се превърнаха в мой непрестанен копнеж да пиша и да завърша "Завършеното”, си спомня писателят-академик.
    По този повод през януари 2014 г. ще излезе луксозно издание само в 250 екземпляра по 250 лв. за том.Романът е преведен на 30 езика,включително китайски и хинди.Тиражът на отпечатаните томове на „Време разделно”надхвърля  1 милион тома и съперничи на Вазовия „Под игото”.Романът е екранизиран по изключително добър начин от режисьора Людмил Стайков и е послужил милиони хора от десетки държави да осъзнаят мъките на родопчани през турското робство, както и вероломният и гибелен за нашия народ геноцид,поддържан в продължение  десетилетия чрез еничарството.
    Запитан дали и днес живеем във време разделно,академик Дончев отговори:
- „Всяко време е разделно.Сега обаче съм принуден да кажа,че в момента в България времето е по-разделно от нормалното.Целият свят живее във виртуална действителност.Това важи особено за хората,които са далеч от събитията.Това, което се случва в Сирия,надминава нашите представи.Това,което виждаме от екрана е една нищожно малка част в сравнение със страданията та сирийците,една рядко културна нация,наследила цивилизацията на персите.Ние обаче навлизаме в света на абсурда,което може да е добро за едни,които поддържат състоянието на гражданска война,защото печелят милиарди,но е ужасно лошо за обикновените хора.”
   Като писател с богато въображение академик Антон Дончев обича образните ситуации: „Ако си представим,че гласът на света се олицетворява от съскането на една змия, то в момента в световната среда би се чуло само „сензация”, „секс” и „скандал”,което се възприема като новина.В същото време,обаче змията си казва думи като „смирение”, „скромност” и „солидарност”.Змията е представител както  на подземното царство,така и на световната мъдрост.Не случайно тя може да си захапе опашката.В момента по света набъбва една ужасяваща тенденция,която може да бъде наречена така:”Настъпи краят на националната независима държава”.Има понятия,които вече липсват в реалния живот.Какъв е тоя патриотизъм,кой се интересува от това?!Реакцията е ужасна!Човечеството отново се хваща за тоягата!Това,което се случи във Франция,което ще се случи в Германия и в други държави е нормално тяхно искане,а не проява на щур национализъм.Хората казват:аз искам да съм французин  или германец.Това, че французите не се обичат с германците няма нищо общо с икономическото им развитие в рамките на ЕС.Французинът вече върти търговия с германци,а спи с испанки не прави вече впечатление никому!
   „Нашият голям въпрос е искаме ли ние да сме българи?Не е важно какво сме имали и откъде черпим днес самочувствие,важно е сега какво имаме!Трябва да се мисли в перспектива като се съблюдават исканията на младото ни поколение,а не какво ще ни се случи утре.Страшно сме затъпели,а се подиграваме на другите!”
              

 Забравихте ли Левски?