Сайт за помощ на пчеларите,
от професор Янаки Караджов

Думи на 2013-та: Будност и вълнение


Дата: 13.01.2014
+ А | - a

Думи на 2013-та:Будност и вълнение
Проф.д-р Янаки Караджов
    
    Приветствие на патриарх Неофит:Нека "Ранобудните студенти"са на своя пост, за да постигнат това,което е полезно за тях и за всички нас.Да се молим за тях!
                                                              оОо

    Проф. Божидар Димитров – обзор на 2013 г.
1.Протестите угаснаха и няма да предизвикат оставка,защото протестиращите не предлагат алтернатива.Защото част от тях са анархо-комунисти!
2. Изборите ще бъдат спечелени от ГЕРБ,но няма без Атака да могат да управляват.Затова в момента се разработват няколко инженерни проекта за привличането на Атака.
3.Будните студенти няма да постигнат нищо – само ще похарчат парите,предвидени за отопление на СУ.
4.Статуята на Благоев в Благоевград беше боядисана като дядо Коледа от човек, който е бивш комсомолски секретар и има задачата да го дискрадитира.Комунистите разлюбиха Дядото,защото той се беше обявил за македонец!
                                                               оОо

        Една от причините за повишената смъртност или Синдромът на празният кошер са неоникотиновите пестициди.Тази нова група съединения има различна токсичност за пчелите,поради което 3 от тях се считат от ЕС за безвредни,а 4 не са.Официално в Р. България се внасят само разрешените,но при всяка проба се откриват и забранените,което недвусмислено доказва,че има незаконен внос през границата.
       Пръскането с пестициди се регулира от наредба на МЗХ,създадена на базата на чл.33 от Закона за пчеларството,но никой не я спазва!През 2011 г. в Добруджа бяха отровени 1000 пчелни семейства,но охранители на олигарсите-произвозители на пшеница и слънчоглед,както и на рапица за индустриални цели,предупредили пчеларите да не повдигат обвинения,защото пчелините им има опасност да пламнат.Те се обърнаха за съвет към Националния браншови пчеларски съюз,в ръководството на който вземам участие и аз.Посъветвахме ги да си потърсят правата по законов ред,а аз се задължих да осигуря вещо лице, което ще извърши експертизата безплатно,като искът бъде заведен пред съда по съвкупност,т.е. всичките десетина пчелари да платят само на един адвокат, защото пчелните им семейства,единствен източник на доходите им,бяха изтровени и те нямаха средства да водят дела поединично.Олигарсите в Добруджа,които обработват по 1 200 000 дк и получават бонуси от ЕС по 35 лв на декар независимо каква ще е реколтата,са всесилни!Те изпратили своите мутри при пчеларите и те били заплашени,че ще хвърчат глави,ако заведат дела.Кой би рискувал живота на децата си при това положение?
       През 2013 г. по мое искане Токсикологичната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните с ръководител моят ученик д-р Иван Лалев разработи методика за диагностициране на отравянията на пчелите с всичките 7 неоникотинови пестициди,а аз разработих удобен начин за вземане и изпращане на умрели от интоксикацията пчели.За целта пчеларят поставя в кибритена кутийка 100 умрели пчели,залепва я със скоч,надписва адреса на Институт „Пушкаров” и я изпраща по пощата!Внася таксата за изследването – тя е 40 лв.- по банков път и получава по пощата протоколът с резултатите,готов за съда. Предимството е,че за разлика от досегашното изискване той да донесе в лабораторията буркан с умрели пчели на ръка,при което губи и време и средства,а след това лично да потърси резултата,сега без да напуска пчелина той получава резултата.Още от 2014 г. резултатът ще идва при пчеларя по електронен път и това ще улесни още повече изследването.
    Следващ наш ход е да поискаме Националната пчеларска програма 2014-2017 г. да поеме разноските за изследването,за което са предвидени средства! Единственото вещо лице за ветеринарно-медицински цели,лицензирано от Софийския Градски съд е д-р Калин Костов,мой бивш студент и ученик.В краен случай неговият хонорар ще поемем ние от в. "Апимедика-Апикултура", а съдебните разноски са за сметка на загубилия делото.Така пчеларят без да похарчи стотинка,ще печели делата,което ще накара  олигарсите да изпълняват стриктно наредбата за оповестяване и провеждане на пръсканията с пестициди, с което и смъртността по пчелите по тази причина ще секне! 
     С оглед подобряване и ускоряване на диагнозата на останалите актуални болести по пчелите организираме създаването на Мобилен лечебно-диагностичен екип,обучен от мен,който при повикване подобно на линейките за Бърза помощ да посещава неблагополучните пчелини,да поставя диагноза,да провежда терапията и пролетно-есенната профилактика и дезинфекция, дезинсекция и дератизация.Дори да изкупува на пазарни цени продукцията от самия пчелин,което да премахне посредничеството на фирмите-прекупвачи (регистрирани са в съда някоилкостотин такива),които принуждават пчеларя да продава на безценица,а те да изнасят в чужбина мед,прополис,пчелен прашец и пчелно млечице на баснословни цени!
     Почувствали осезателно подкрепата на браншовия съюз и на държавата, пчеларите ще запеят старата песен,когато един пчелин издържаше по 4 поколения,а младите ставаха до един пчелари! 
     Още повече ще нарастват приходите от пчелните продукти,когато въведем кооперирането,а с него – и разделението на труда  в крупни кооперативи, системата за производство,грижа за пчелите,съхранение,транспорт и маркетинг на меда и останалите пчелни продукти в които ще взаимстваме от френските пчеларски кооперации!
     Благодарение на евродепутат г-жа Мария Габриел и други депутати от различни парламентарно представени партии (проф. Методи Теохаров,Георги Анастасов,Моника Найденова и др.),с които работя в близко сътрудничество, постигнатите резултати ще бъдат скрепени законово,с което пчеларите ще имат достойно заплащане,сериозни осигуровки срещу бедствия и продължаващо през целия им живот виртуално обучение!